A többség elutasítja Orbán kínai szlogenjét Putyinnal együtt

A Publicus Intézet információi szerint a kormány politikájának támogatóinak többsége úgy véli, hogy a találkozót nem a Kreml adminisztrációja kezdeményezte.

A Publicus Intézet Nepsava ellenzéki lap megbízásából készült felmérése szerint a válaszadók 91 százaléka értesült Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin pekingi tárgyalásairól. Az európai vezetők ugyanakkor kerülik a találkozást az Ukrajnát megszálló orosz elnökkel. A találkozó értékelését illetően a válaszadók 35%-a tartja elfogadhatónak, 52%-a pedig elutasítja.

A válaszadók 13%-a nem adott választ erre a kérdésre. A válaszadók 32 százaléka szerint Orbán Viktor érdekeit szolgálta a találkozó, 33 százalék gondolta úgy, hogy ez a mindkét oldal érdeke, 19 százalékuk pedig inkább Vlagyimir Putyin érdeke. A találkozó kezdeményezőjével kapcsolatban a válaszadók 39 százaléka Magyarországra, 19 százaléka Oroszországra mutatott rá (a fideszesek csoportjában 48 százalék volt Magyarország, 46 százalék pedig Oroszország javára).

Azt, hogy Magyarország miniszterelnöke katonai hadműveletnek nevezte az ukrajnai inváziót, a válaszadók 36 százaléka Orbán Viktor szándékos oroszbarát irányzatának értékelte. A válaszadók 23 százaléka szerint ez egyszerűen diplomáciai erőfeszítésekre irányulhat, 15 százalékuk pedig úgy véli, hogy „tudatában volt kijelentésének fontosságával, de mást nem tehetett”.

A magyar felnőttek körében végzett reprezentatív felmérésben (kor, nem és iskolai végzettség figyelembevételével) kiderült, hogy a válaszadók 54%-a gondolja úgy, hogy az orosz-ukrán háború nagyobb hatással van Magyarországra, mint az izraeli-palesztin konfliktus (10%). A válaszadók 21%-a szerint mindkét konfliktusnak van hatása, 2%-uk pedig úgy gondolja, hogy nem befolyásolja jelentősen a helyzetet. Ezek az eredmények jelzik az orosz-ukrán háború jelentőségét a globális kontextusban, annak ellenére, hogy más konfliktusok, például az izraeli-palesztin konfliktus is kiemelkedőek, és azt jelzik, hogy Ukrajna továbbra is a reflektorfényben van.

A felmérésben résztvevők 17 százalékának véleménye szerint a fideszesek Svédország NATO-csatlakozásának elhalasztásával próbálhatják kielégíteni Vlagyimir Putyint. A párt tagjainak mindössze 3%-a tartja valószínűnek, hogy Erdogan török elnök valóban teljesíti ezt a kérést. A legtöbben (35%) úgy gondolják, hogy Orbán Viktor megpróbálhatja mindkét vezetőt kielégíteni. További 25% úgy gondolja, hogy „a kormány önállóan oldja meg ezt a kérdést”.

Részvény: