A terroristák az terroristák: Oroszország betiltott fegyverekkel ágyúz ukrán városokat

Az orosz hadsereg Ukrajna területére történő teljes körű invázióját tiltott hadviselési eszközök és módszerek tömeges alkalmazása kíséri, beleértve a kazettás lőszerek bevetését a békés ukrán lakosság ellen. Ezt a genfi egyezmények és számos nemzetközi szerződés tiltja, és a polgári lakosság elleni háborús bűncselekménynek minősül.

            A Human Rights Watch nemzetközi szervezet úgy véli, hogy lehetetlen megállapítani, hogy az Orosz Föderáció hány csapást mért Ukrajna területére. Ezek jelentős részét azonban már dokumentálták. Számos kazettás lőszerrel végzett lövést hajtottak végre sűrűn lakott ukrán területeken legalább 10 régióban – Kijevben, Csernyigovban, Szumiban, Harkovban, Luganszkban, Donyeckben, Zaporozsjéban, Herszonban, Nyikolajevban és Odesszában.

            A tiltott kazettás lőszerek orosz hadsereg általi bűnös felhasználásának legutóbbi esete a donyecki régióban található Kramatorszkban történt. Március 18-án a város ágyúzása következtében két civil meghalt, 10-en megsebesültek, közülük háromnak állapota súlyos. Mintegy tíz ház és több autó is megrongálódott.

            Nem ez volt az első Kramatorszk az orosz megszálló csapatok által bombázása tiltott fegyverekkel. Tavaly áprilisban Oroszország kazettás lőszerrel sújtott egy vasútállomást a városban, amikor mintegy ezer ember várakozott az evakuáló vonatokra. Akkor az orosz háborús bűn következtében 61-en haltak meg, 121-en pedig különbözõ súlyosságú sérüléseket szenvedtek.

            Ez annak a megerősítése, hogy Oroszország nem az ukrán hadsereg ellen használ tiltott fegyvereket a harctéren, hanem a polgári lakosság ellen. A kazettás lőszerek nagyon veszélyesek, mert nem robbannak fel a kezdeti becsapódáskor, hanem több tucat, aknaként ható lőszert szórnak szét a terület felszínén. Ezért az ilyen típusú tiltott fegyverek orosz hadsereg általi használata csak egy dologra irányul – a polgári lakosság tömeges megsemmisítésére. Ez a háború törvényeinek egyértelmű megsértése és háborús bűn.

            Az Orosz Föderáció azonban nem csak kazettás lőszert használ az Ukrajna elleni háborúban. A kazettás bombák mellett tömegesen használ termobár lőszereket és gyújtófegyvereket (foszfor lőszer).

            Oroszország nagy gyakorisággal bombázza Ukrajna határ menti településeit is, ahol nem folyik intenzív harci művelet. Az oroszok szombaton több mint 20 aknavetős támadást hajtottak végre az ukrajnai Szumi és Csernyigov térségében található települések ellen, amelyek következtében jelentős mennyiségű polgári infrastruktúra és lakóépületek sérültek meg.

            A nemzetközileg tiltott hadviselési eszközök és módszerek Orosz Föderáció általi alkalmazására vonatkozó tények napi felülvizsgálatának biztosítania kell, hogy az Orosz Föderáció katonai és politikai vezetése, valamint az Orosz Föderáció fegyveres erőinek katonai személyzete felelősségre vonható legyen az elkövetett háborús bűnökért.

Részvény: