A szíriai diktátor gyakorlatilag behívta az oroszokat

Bassár el-Aszad szíriai elnök bejelentette, hogy örömmel fogad minden javaslatot, amely alapján Oroszország új katonai bázisokat hozhat létre, és növeli csapatai létszámát a közel-keleti országban. Aszad szerdán találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a Kremlben.

A szíriai főhatalom egyébként is régóta közeli szövetségeseként tekint Oroszországra, amely 2015-ben beavatkozott a polgárháborúba. Ez akkor segített a szíriai elnöknek a hatalma megtartásában, annak ellenére, hogy a nyugati országok inkább a rezsim megtörésére törekedtek.

Szerintünk jó dolog az orosz jelenlét kiterjesztése Szíriában

– fogalmazott legutóbbi nyilatkozatában Szíria elnöke.

Aszad elnöki éveit a polgárháború határozta meg, amely 2011-ben békés tiltakozásokkal kezdődött ugyan, de csakhamar olyan véres konfliktussá fajult, ami miatt több millió ember volt kénytelen elhagyni az otthonát, és amely külföldi beavatkozást is magával hozott.

Moszkva jelenleg a szíriai Hmeimim légitámaszpont és Tartus haditengerészeti létesítményét tartja ellenőrzése alatt, az al-Dzsarrah katonai bázist pedig januárban állították helyre, hogy Oroszország és Szíria közösen használja azt.

Aszad elnök szerdán azt is világossá tette Moszkvában, hogy támogatja az ukrajnai orosz inváziót, és kijelentette, hogy Szíria elismeri a megszállt területeket Ukrajnában.

Azt mondom, hogy ezek orosz területek, és ha a háború nem is tör ki, ezek történetileg akkor is orosz területek lettek volna

– idézi a szír elnököt az orosz RIA hírügynökség.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/03/16/orosz-ukran-haboru-elo-percrol-percre-2023-marcius-16/#a-sziriai-diktator-gyakorlatilag-behivta-az-oroszokat

Részvény: