A Szijjártóval lángosozó kínai kommunista államtanácsos Putyinnal is nagyon összebarátkozott

Folyamatosan fejlődnek az Oroszország és Kína közötti kapcsolatok és új határokat érnek el – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor szerdán Moszkvában fogadta Vang Ji kínai államtanácsost, a Kínai Kommunista Párt Politikai Bizottságának tagját, a Központi Bizottság Külügyi Bizottságának irodavezetőjét.

Az orosz-kínai kapcsolatok úgy fejlődnek, ahogyan azt a korábbi években terveztük, minden halad, fejlődik. Új határokat érünk el

– mondta az orosz államfő.

Az alkalommal élve Putyin üdvözletét küldte „barátjának”, Hszi Csin-ping elvtársnak, a Kínai Népköztársaság elnökének. Elmondta, hogy a korábbi megbeszélés értelmében Oroszországba várja őt.

A KKP októberi kongresszusára utalva, amelyen Hszit harmadik ciklusra is megválasztották a párt vezetőjének, Putyin azt hangoztatta, Kínában nagyon fontos belpolitikai események zajlottak, amelyek kétségtelenül hozzájárultak az ország megerősítéséhez és a Kínai Kommunista Párt terveinek megfelelő fejlődés feltételeinek megteremtéséhez.

A nemzetközi kapcsolatok ma bonyolultak. A kétpólusú rendszer összeomlása óta nem javultak, sőt, épp ellenkezőleg, még kiélezettebbé váltak. Ebben a tekintetben a Kínai Népköztársaság és az Oroszországi Föderáció közötti együttműködés a nemzetközi színtéren, amint azt már többször hangsúlyoztuk, nagyon fontos a nemzetközi helyzet stabilizálása szempontjából

– fogalmazott az MTI szerint Putyin.

Az orosz államfő méltatta az orosz-kínai együttműködést a nemzetközi kapcsolatokban és Vang Ji ehhez való személyes hozzájárulását. Az orosz elnök köszönetét és elismerését fejezte ki a kínai külügyminisztérium munkatársainak. Putyin pozitívan szólt a két ország együttműködéséről a humanitárius szférában, valamint a nemzetközi szervezetekben, így az ENSZ-ben, a BRICS-országok tömörülésében, és a Sanghaji Együttműködési Szervezetben. Orosz sajtóértesülések szerint a kínai elnök május elején tehet eleget orosz hivatali partnere moszkvai meghívásának. Hszi decemberben Pekingben fogadta Dmitrij Medvegyevet, a kormányzó Egységes Oroszország párt vezetőjét.

Vang Jit mostani moszkvai látogatása során előzőleg Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára, és Szergej Lavrov külügyminiszter is fogadta.

Vang Ji a hét elején Budapesten is járt, ahol találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel, majd Szijjártó Péter külügyminiszterrel tárgyalt. Szijjártó Dunakeszire is elvitte lángosozni a Kínai Kommunista Párt funkcionáriusát.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/02/22/oroszorszag-kina-vlagyimir-putyin-vang-ji-szijjarto-peter/

Részvény: