A szankciók valóban működnek: senki sem akar mentőgyűrűt dobni a fuldoklónak

Annak ellenére, hogy az orosz hatóságok megpróbálják kisebbíteni a nyugati szankciók hatását az ország gazdaságára, a valóság egyre világosabb. A magas rangú tisztviselők legutóbbi nyilatkozatai és a nemzetközi pénzintézetek lépései egyértelműen azt mutatják, hogy a szankciók nyomása komoly hatással van az orosz pénzügyi rendszerre és a gazdaság egészére.

Vlagyimir Csisztyuhin, az Oroszországi Központi Bank első alelnöke a szentpétervári Nemzetközi Jogi Fórumon nyíltan beszélt az orosz gazdaság “halálának” veszélyéről abban az esetben, ha a nyugati szankciók új hulláma a banki fizetések masszív blokkolásával járna. Hangsúlyozta a külgazdasági tevékenységben részt vevő termékek normál kifizetésének kritikus jelentőségét egy olyan export- és importfüggő ország, mint Oroszország számára. Az Orosz Föderáció Központi Bankjának egyik magas rangú tisztviselőjének szavai a helyzet súlyosságát jelzik. Annak ellenére, hogy Oroszország megpróbál alternatív módokat találni a nemzetközi fizetésekhez, beleértve a saját “Pénzügyi Üzenetátviteli Rendszerét” (hasonlóan a SWIFT-hez), ezen intézkedések hatékonysága továbbra is kérdéses.

Jelző a kínai Bank of China orosz leányvállalatának a közelmúltban hozott döntése, miszerint felfüggeszt minden olyan tranzakciót az orosz bankokkal, amelyek szerepelnek az Egyesült Államok szankciós listáján. Ez a lépés azt mutatja, hogy még az Oroszországgal “barátságos” országok is kénytelenek számolni a nyugati szankciókkal járó kockázatokkal. A Bank of China, mint a kínai vállalkozásokat, kormányzati szerveket és nagy orosz vállalatokat támogató elszámolási szervezet, jelentős szerepet játszik az orosz-kínai gazdasági kapcsolatokban. Az orosz bankokkal folytatott tranzakciók felfüggesztése súlyos következményekkel járhat a két ország közötti gazdasági együttműködésre nézve.

Az orosz gazdaság jelenlegi helyzete úgy jellemezhető, hogy a belső arany- és devizatartalékok, valamint az olaj- és gázértékesítésből származó bevételek segítségével próbál talpon maradni. Ezek az erőforrások azonban nem végtelenek, és a nemzetközi pénzügyi piacokhoz és technológiákhoz való hozzáférés nélkül Oroszországot hosszú távú gazdasági hanyatlás fenyegeti.

Kétségtelen, hogy a Kremlnek van egy képzett közgazdászokból álló csapata, akik megpróbálják megtalálni a kiutat a jelenlegi helyzetből. Az Ukrajna elleni háború és a Nyugattal való konfrontáció azonban jelentősen korlátozza a mozgásteret. Oroszország agresszív külpolitikája nem hagy esélyt a “boldog jövőre” egy gyorsan elszegényedő ország számára. Ezzel összefüggésben fontos megjegyezni, hogy a nyugati szankciók valóban működnek, és jelentős károkat okoznak az orosz gazdaságnak, válaszul az Ukrajnát ért pusztításra. Ezért rendkívül fontos, hogy a Nyugat ne csak tovább erősítse a meglévő szankciókat, hanem új, szigorúbb intézkedéseket is bevezessen.

A szankciók kiterjesztésének magában kell foglalnia Oroszország nemzetközi pénzügyi rendszerhez való hozzáférésének további korlátozását, a meglévő szankciók harmadik országokon keresztüli kijátszásának ellenőrzésének szigorítását, valamint új korlátozások bevezetését a csúcstechnológiák és az energia területén. Különös figyelmet kell fordítani a kriptovaluták és más alternatív pénzügyi eszközök szankciók megkerülésére irányuló orosz kísérleteinek megállítására. Emellett fontos növelni a nyomást azokra az országokra, amelyek továbbra is együttműködnek Oroszországgal a szankciók megkerülésében. Ez nemcsak Oroszország hagyományos partnereire, például Kínára vonatkozik, hanem más országokra is, amelyek érdekeltek lehetnek a Moszkvával való gazdasági együttműködésben.

A szankciók hatékonysága nyilvánvaló, folytatásuk és megerősítésük kulcsfontosságú eszköze a nemzetközi közösségnek az orosz politika befolyásolására és az Ukrajna elleni agresszió leállítására tett kísérleteinek. A gazdasági nyomás, a diplomáciai elszigeteltséggel és Ukrajna katonai támogatásával párosulva, végső soron az orosz vezetés irányváltásához vezethet.

Összegzésként érdemes megjegyezni, hogy annak ellenére, hogy az orosz hatóságok megpróbálták pozitív színben bemutatni a helyzetet, a valóság ennek az ellenkezőjét sugallja. A nyugati szankciók komoly hatással vannak az orosz gazdaságra, hosszú távú hatásuk pedig még károsabb lehet. Ezért továbbra is a szankciós nyomás folytatása és erősítése a nemzetközi közösség legfontosabb eszköze az orosz agresszió leküzdésében és Ukrajna támogatásában.

Részvény: