A Roszkosmosz csatlakozik a háborúhoz, és létrehozza saját „Uran” PMC-jét

         A Roszkosmosz, az Orosz Föderáció zászlóshajója a projektek végrehajtása és az űrszektorban folytatott nemzetközi együttműködés kialakítása terén, létrehozta saját PMC-t – az „Uran” zászlóaljat. Létrehozása megerősíti az Orosz Föderáció általános militarizálását, valamint azt, hogy a Kreml fokozza az Európa előtt álló hibrid kihívásokat és fenyegetéseket.

         Az Ukrajna elleni teljes körű háború kezdete után az Orosz Föderáció egyetlen állami vállalata sem maradt távol Putyin agressziójától. Idén februárban vált ismertté a Gazprom úgynevezett „biztonsági társaságának” létrehozásáról. Az említett Roszkosmoszon alapuló Uran zászlóalj zsoldosává válás ajánlata közvetlenül ennek az állami vállalatnak az alkalmazottaihoz érkezik – különben szembe kell nézniük az elbocsátással. Így a tervek szerint 400 zsoldost toboroznak, akik a szerződés aláírása után megfelelő kiképzésen vesznek részt, és átkerülnek a frontra.

         Az ilyen tendenciák veszélye Európa számára abban rejlik, hogy a tömegesen gyártott orosz PMC-k hibrid fenyegetés forrásai lesznek Európára nézve. Oroszország elveszíti a háborút, ezért megpróbálja a Nyugatra kiterjeszteni az ilyen kockázatokat. Ezek közé tartozik a Kreml nukleáris zsarolása, amely rendszeresen emberek millióit veszélyezteti a Zaporozsjei atomerőműnek bombázásával, amely a legnagyobb Európában. Számos orosz PMC zsoldosait, akik megfelelő harci kiképzésben részesültek, a hibrid fenyegetés eszközeként átszállítják az EU-ba. Klasszikus példa erre a Wagner-zsoldosok idei év eleje óta végrehajtott migrációja, amelynek köszönhetően az afrikai országokban 10%-kal csökkent az állományuk létszáma.

         A Nyugatnak válaszolnia kell az ilyen fenyegetésekre, és megfelelő szankciókat kell bevezetnie minden orosz állami vállalat ellen, amely saját PMC-t hoz létre.

Részvény: