A Rammstein-9 formátumú találkozó eredményei

         Mindenekelőtt érdemes kiemelni a különböző országok képviselőinek létszámbővülését. Általában legfeljebb 40 ország vesz részt ott. Ezúttal 54-en voltak, ami az oroszellenes koalíció – az Ukrajnának nyújtott segélyek mozgatórugója – terjeszkedését jelzi.

         A ramsteini találkozó előestéjén Reznikov ukrán védelmi miniszter több fontos területet is bejelentett: a légvédelem megerősítését, beleértve a légi felszereléseket, a harckocsi-koalíciós tagok számának növelését, valamint a fegyveres erők biztosítását lőszerrel,  a logisztika gyorsítását. Vagyis azokat a dolgokat, amelyek ma rendkívül szükségesek a fegyveres erők számára a harctéren. Ez biztosítja a korábban átadott fegyverek működésének hatékonyságát és az ezeket a fegyvereket használó egységek működését.

         Az első nap eredményei szerint Reznikov ukrán védelmi miniszter azt mondta, hogy minden képviselőtől világos üzeneteket hallott: Ukrajnát a győzelemig teljes mértékben támogatják. És mindenki úgy gondolja, hogy Ukrajna diadalát pontosan a csatatéren kell elérni. Kiemelte azt is, hogy minden résztvevő beszélt az Ukrajnának nyújtott segélyek gyorsaságáról, időszerűségéről és stabilitásáról.

         Az első napi munka eredményeire épülő zárókonferencia bővelkedett nyilatkozatokban. Lloyd Austin megjegyezte, hogy bizonyos területeket bővíteni fognak. A repülőgépekkel kapcsolatban az amerikai védelmi miniszter azt mondta, hogy nem áll készen semmilyen bejelentésre, és „továbbra is dolgozunk ezen a témán, de mindenekelőtt azokat vesszük figyelembe, amelyek Ukrajna számára rövid távon is érdekesek”.

         Most a tavaszi kontratámadáson van a hangsúly, sokat kell dolgozni. Austin megemlítette az Ukrajnának biztosított rendszereket: Stryker, Bradley, gyalogsági harcjárművek, aknavető, tüzérségi rendszerek és mások. Ezt várja Kijev, és ez lesz is más országok által bemutatott ilyen vagy olyan formában. Lloyd Austin azt is hangsúlyozta, hogy teljes képet kell alkotni erről a fegyverről, hogy megértsük, elég lesz-e Ukrajnának egy ellentámadáshoz.

         Volt egy érdekes történet ebben a „Ramsteinben”. Ukrajna védelmi minisztere egy repülőgép-sziluett képével ellátott kendőt mutatott fel. Volt egy kétmotoros repülőgép sziluettje, amely egy Szu-27-es nehéz vadászrepülőgépre emlékeztet. A kendő szimbólum és utalás arra, hogy a légieszközök problémája részben megoldódik, mert egy nappal korábban Ukrajna kérést intézett Hollandiához és Szlovákiához a légieszközök komponensével kapcsolatban. Hollandiában viszonylag jelentős számú F-16-os többlet, körülbelül 32 gép van, amelyeket Hollandia jelenleg modern F-35-ösökkel cserél le. Amikor Hollandia megkapta a kérést, az ország védelmi minisztere azt mondta, hogy szívesebben tárgyalja meg az ügyet négyszemközt. Ez a zárt vita folytatódni fog, és meglesz az eredménye.

         Szlovákia azt is fontolgatja, hogy repülőgépeit Ukrajnába adja át. MiG-29 AS vadászgépekkel rendelkezik – ez egy modernizált változat, és Szlovákia kész átadni ezeket a repülőgépeket bizonyos fizetés ellenében az EU-tól. Lengyelország viszont értékelte az F-16-osok átadásával kapcsolatos lehetőségeit is, de közölte, hogy ma ezek a repülőgépek (a lengyel hadsereg részét képezik) nem szállíthatók át Ukrajnának. Lengyelországnak viszont vannak MiG-29-es vadászgépei, amelyeket egy időben át akart adni Ukrajnának, de akkor az Egyesült Államok álláspontja megakadályozta.

         A ramsteini találkozón ismét felvetődött a légvédelem kérdése, és megerősítést nyert, hogy mind az USA, mind a Németország biztosít Patriot rendszereket. Emellett Németország közölte, hogy több további kilövőt is átad az Ukrajnában már használt IRIS-T rendszerekhez az ellenséges légi célpontok elleni küzdelem érdekében. Franciaország és Spanyolország egy még modernebb, ballisztikus célpontok elleni harcra képes SAMP-T komplexum átadását említette. Az is világos volt, hogy ezekhez a rendszerekhez további rakétákat szállítanak majd.

         Ami a „forró témát” illeti – az amerikai védelmi miniszter bejelentette a tankkoalíciót a „Leopárd” változatban. Nyolc ország kész Leopard tankokat Kijevnek szállítani: Németország, Lengyelország, Kanada, Portugália, Spanyolország, Norvégia, Dánia és Hollandia. Ezekben az országokban a Leopard különböző változatokban található, Leopard-1 és Leopard-2 egyaránt. Ha számolni a Leopard-1 számát, akkor ezeknek a tankoknak az átadása elérheti a 178 db-ot. Ami a Leopard-2-t illeti, ez 40 harci jármű. A Challengerről és az Abramsről is tudni lehet, ami kicsit később érkezik Ukrajnába. A ramsteini találkozón szóba került 90 T-72 harckocsi, amelyeket az USA és a Cseh Köztársaság a fegyveres erők számára szállít át. Vagyis ha az ukrán fegyveres erők mindezt egy kézbe gyűjtik, akkor márciusban vagy valamivel később, legalább az idei év második negyedévében ezekkel a tankokkal és a gyalogsági harcjárművekkel Kijev egy harckocsidandárt és két-három gépesített dandárt tud összegyűjteni. Csatlakoznak a páncélos ökölhez, hogy ellentámadásba lendüljenek.

         Érdemes megemlíteni Mark Milley szavait. Hangsúlyozta: Oroszország „stratégiai, taktikai és műveleti szempontból” veszített, és óriási árat fizet a csatatéren, de amíg Putyin be nem fejezi a háborút, a nemzetközi közösség továbbra is támogatja Ukrajnát a megvédéséhez szükséges eszközökkel. Hozzátette: Ukrajna számára ez védelmi háború, Oroszország számára pedig agresszív elhasználódási háború.

         A tábornok megjegyezte Ukrajna védőinek találékonyságát és innovatív módszereit, és emlékeztetett arra, hogy az agresszor ország már „hihetetlen árat” fizetett, és most a mozgósítottakat küldi a biztos halálba. Kijelentette, hogy az ukránok legfontosabb előnye a „bátorság, a kitartás és a taktikai ügyesség”, 54 ország képviselői gyűltek össze Ramstein formátumban, hogy Ukrajna továbbra is megvédhesse magát.

Részvény: