A PMC Wagner hivatalosan is transznacionális bűnszervezetté válik

         Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma nemzetközi bűnszervezetté nyilvánította a PMC Wagnert – olvasható az amerikai minisztérium honlapján. „A Wagner-csoport elleni mai kiterjesztett szankciók, valamint a szövetségeivel, az orosz katonai komplexum fejlesztéséhez hozzájáruló cégekkel szembeni új szankciók tovább korlátozzák Putyin képességét, hogy felfegyverezze és felszerelje hadigépezetét” – mondta Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter. Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma szankciókat vezetett be a PMC Wagnerrel kapcsolatban álló orosz, kínai, luxemburgi és egyesült arab emírségekbeli cégek ellen is.

         Az amerikai pénzügyi minisztérium vonatkozó határozata szerint szankciók alá került a kínai Spacety China cég, amely az USA szerint Ukrajnáról készített műholdfelvételeket adott el a PMC-nek. Többek között Denis Manturov, az Orosz Föderáció Ipari és Kereskedelmi Minisztériumának vezetője, Rusztam Minnihanov Tatarsztan vezetője, valamint az orosz hadiipari komplexum számos vállalata felkerült az amerikai pénzügyminisztérium szankciós listájára.

         Úgy tűnik, az USA komolyan gondolja ezt. Anthony Blinken amerikai külügyminiszter pedig azt mondta, hogy az Egyesült Államok vízumkorlátozást vezet be az ukrajnai invázióhoz kapcsolódó 531 orosz katonára. Ezenkívül az Egyesült Államok külügyminisztériuma szankciókat fog bevezetni az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSIN) három vezetője ellen, amelyek, mint ismeretes, segítettek a Wagner PMC-nek orosz foglyokat toborozni, hogy részt vegyenek az ukrajnai háborúban. Köztük van az Oroszország Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálatának igazgatója, Arkadij Gosztev.

         A PMC és Jevgenyij Prigozsin már felkerült az amerikai és az EU szankciós listájára.

         Oroszországból már hivatalosan is reagáltak egy ilyen döntésre. Dmitrij Peszkov államfő sajtótitkára kijelentette, hogy Oroszország és maga a PMC számára nincs jelentősége annak, hogy az Egyesült Államok elismeri a PMC Wagnert bűnszervezetként.

         Emlékezzünk vissza, hogy a Wagner PMC harcosai aktívan részt vesznek az ukrajnai ellenségeskedésben, formálisan nem az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériumának van alárendelve. Vagyis ez egy félkatonai bandita alakulat, amelynek az orosz hatóságok hivatalosan engedélyezték, hogy részt vegyen az Ukrajna elleni háborúban, embereket gyilkoljon (beleértve a polgári lakosságot is), hadműveleteket hajtson végre, sőt az Oroszországban büntetett rabokat is toborozzon soraiba további frontra küldésük céljából. Ugyanakkor az orosz hatóságok nem adnak parancsokat és nem irányítják ezt a csoportot, ami azt jelenti, hogy nem fogják tudni befolyásolni, ha minden kikerül az irányítás alól.

         Egy ilyen komoly lépés az Egyesült Államok részéről „eloldhatja a kezét” a globális rendőri közösségnek, amikor elfogja ezeket a veszélyes bűnözőket a PMC Wagnertől, valamint olyan embereket, akik minden lehetséges módon hozzájárulnak ehhez a bűnözői csoporthoz. Emellett az amerikai pénzügyminisztérium döntése jogi alapot teremthet az orosz bűnözők legális elfogására is.

Részvény: