A nyolcadik szankciócsomag, Magyarország részvétele és újabb orosz propaganda az importhelyettesítésről

         A „Nem működik az importhelyettesítés és a szankciók” témájú oroszországi publikációk több mint megkétszereződésének hátterében Orbán Viktor magyar miniszterelnök már várt reakciója volt az EU felhívása az Oroszország elleni szankciók feloldására. Legalábbis a Kommerszant című orosz lap ezt gondolja a RIA Novosztyi-ra  hivatkozva.

         A Kommerszant című orosz lap értesülései szerint a magyar miniszterelnök felszólította az EU-t, hogy az év végéig szüntesse meg az Oroszországgal szemben bevezetett szankciókat. Úgy véli, hogy Európának ezt meg kell vitatnia az Egyesült Államokkal. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter szerint az Orosz Föderáció elleni szankciók „kudarcot vallottak, mert Ukrajnában folytatódnak az ellenségeskedések, és egyre rosszabb a gazdasági helyzet Európában”.

         Mi ez az érthetetlen kiadvány, amelyben Magyarország Oroszország lelkes szövetségeseként lép fel? Az tény, hogy ez a kiadvány egyfajta propagandaválasz és reakció a tegnap jóváhagyott 8. Oroszország elleni szankciócsomagra. És mivel Magyarország továbbra is együttműködik Oroszországgal az energiaszektorban, és valóban a legalacsonyabb árat fizeti Európában a gázért, Orbán továbbra is orosz narratívákat közvetít, ez az információ az orosz társadalmon belül nagyon hasonlíthat az igazsághoz. Az EU által Oroszországgal szemben bevezetett következő szankciócsomagra adott reakció is érthető: a hétköznapi oroszok számára olyan Oroszország képe jön létre, amely képes az összes importterméket saját termeléssel helyettesíteni, miközben nem veszít el szövetségeseket a civilizált világban (Magyarország), és az a narratíva, hogy az EU többet veszíthet ezekből a szankciókból, mint maga Oroszország.

         De mivel Magyarország, ellentétben „szeretett” Oroszországgal, nem egy „propaganda és hazugság rétegeibe burkolt illuzórikus világban” él, valójában a következő történt. Az Európai Unió elfogadta a nyolcadik Oroszország elleni szankciócsomagot, amely plafont szab meg az olaj és az olajtermékek árának. Ráadásul Magyarország, mint mindig, blokkolta ezt a szankciócsomagot, de kizárólag a saját érdekében. A hagyomány szerint Magyarország egy-két hétig visszatartja az ilyen uniós döntések meghozatalát, hogy némi prémiumot csípjen ki magának. Ez az alkalom sem volt kivétel a szabály alól, és Magyarország késlekedése biztosította, hogy az orosz olaj árára vonatkozó korlátozások ne vonatkozzanak a vezetékes és vészhelyzetben tengeri szállításokra.

         A döntéshozatal során azonban egy atipikus eset történt: Ciprus, Málta, Belgium és Görögország is megvétózta az Orosz Föderációval szembeni újabb korlátozásokat. Ami inkább a Magyarországgal szembeni nevetségesség oka volt (kivel együtt állt), nem pedig Oroszország támogatása.

         Ezt az egész helyzetet úgy csavarták és alakították át, hogy Oroszországban meggyőzőnek tűnik a belső információfogyasztó számára.

         Emlékezzünk vissza, hogy az Európai Unió tegnap elfogadta a nyolcadik Oroszország elleni szankciócsomagot, amely az orosz olaj és gáz árának korlátozása mellett a félkész termékek és egyéb acéltermékek Oroszországból történő behozatalának tilalmát is tartalmazta, mivel valamint fa, papír, műanyag, cigaretta, drágakövek, színes- és nemesfémek és néhány egyéb áru. E tilalmak várható hatása az orosz gazdaságra legalább 7 milliárd euró lesz. Bővül a kriptovaluták használatának tilalma, ami segített a szankciók megkerülésében. Megtiltották is az építészeti és mérnöki szolgáltatások, valamint az informatikai és jogi tanácsadási szolgáltatások nyújtását.

         Az, hogy az olajár-küszöböt milyen szinten határozzák meg, később derül ki, azt a G7-országok és partnereik koalíciójának kell meghatároznia.

         A szankciócsomagban is szerepel:

  • egyéni szankciók az álreferendumok szervezésében részt vevő személyek, a védelmi szektor képviselői és a propagandisták ellen;
  • bizonyos elektronikus alkatrészek, vegyi anyagok és halálbüntetésre és kínzásra felhasználható áruk kivitelének tilalma;
  • a polgári célú lőfegyverek és lőszerek, katonai járművek és felszerelések, félkatonai eszközök, alkatrészeik kivitelének tilalma;
  • megtiltják az uniós polgárok számára, hogy vezetői pozíciókat töltsenek be bizonyos állami vagy állami irányítás alatt álló vállalatoknál és szervezeteknél;
  • az orosz tengeri hajózási nyilvántartással való tranzakciók tilalma;
  • a kriptovaluta pénztárcák karbantartásának teljes tilalma az orosz állampolgárok számára (a megengedett 10 000 eurós limit még érvényben volt);
  • az építészeti és mérnöki szolgáltatások, informatikai tanácsadás, jogi tanácsadás tilalma.

#Nyolcadik_szankciocsomag #szankciok #orosz_propaganda

Részvény: