A nyilvános nyomás ellenére még mindig több mint 550 nemzetközi cég van jelen Oroszországban

A szankcióink önmagukban nem kötelezik a vállalatokat arra, hogy elhagyják Oroszországot, sokan maguktól döntöttek úgy, hogy elmennek – mondta az Euronewsnak az Európai Bizottság szóvivője a Yale megállapításaira reagálva. Az egyetem jelentése szerint 550 nemzetközi vállalat kisebb-nagyobb mértékben még mindig folytat üzleti tevékenységet Oroszországban.

A Yale Egyetem új jelentése szerint több mint 550 nemzetközi vállalat kisebb-nagyobb mértékben még mindig folytat üzleti tevékenységet Oroszországban, dacolva az ukrajnai inváziót követően az országból való kivonulásra irányuló nyilvános nyomással – olvasható a Euronews cikkében.

Közülük 223 céget tekintenek úgy, hogy „a szokásos módon” folytatják tevékenységüket, köztük

Olaszország (Boggi, Benetton, Calzedonia),
Franciaország (Clarins, Etam, Lacoste),
Németország (Siemens Healthineers, B. Braun)
Hollandia (Philips)
kiemelkedő cégei.

A „szokásos üzletmenet” listáján szerepel néhány ismert amerikai cég is, mint például

a Tom Ford,
a Tupperware
a TGI Friday’s,
valamint számos kínai vállalat, mint például

az Alibaba,
a Tencent
a ZTE, és
olyan légitársaságok, mint

az Emirates Airlines,
az Egyptair,
a Qatar Airways
a Turkish Airlines.
A számokat a Yale Egyetem szakértői csapata állítja össze és frissíti rendszeresen, amely a háború 2022 februári kitörése óta követi a vállalati bejelentéseket. A Yale adatbázisában összesen 1389 vállalat szerepel a világ minden tájáról.

A szakértői csapat 5 kategóriába sorolja a cégeket:

kategória: Digging in. 223 vállalat, amelyek még mindig a „szokásos módon” folytatják az üzletet, köztük a fent említett cégek.
kategória: Buying time. 162 olyan vállalat, amely elhalasztotta a jövőbeli tevékenységét, de továbbra is „érdemi üzletet” folytat Oroszországban.
kategória: Scaling back. 170 vállalat, amely egyes tevékenységeket visszavágott, de másokat folytat.
kategória: Suspension. 493 vállalat, amely átmenetileg visszafogta a legtöbb vagy lényegében minden oroszországi tevékenységét, de fenntartja a lehetőséget a fennmaradó pénzügyi megtérülésre.
kategória: Clean break. 341 vállalat, amely teljesen leállította oroszországi tevékenységét.

A három legrosszabb eredményt felmutató kategória együttesen 555 vállalatot tesz ki, ami az adatbázis közel 40 százalékát jelenti.

A 2. kategóriában szereplő vállalatok között több neves cég is van mind az EU-ból, mind a G7-ekből, például az AstraZeneca (Egyesült Királyság),

a Barilla (Olaszország),
a Bayer (Németország),
a BlaBlaCar (Franciaország).
Az Engie (Franciaország), Giorgio Armani (Olaszország), ING Bank (Hollandia), Merck (Németország), Nestle (Svájc), Red Bull (Ausztria), Total Energies (Franciaország), Unilever (Egyesült Királyság) és Yves Rocher (Franciaország) is ebben a kategóriában kapott helyet.

A Scaling back kategóriában olyan nevek szerepelnek, mint az Adobe (USA), az Allianz (Németország), a Google anyavállalata, az Alphabet (USA), a Bosch (Németország), a Coca-Cola (USA), a Duolingo (USA), az Eni (Olaszország), a Ferrero (Olaszország), a JPMorgan (USA), a Microsoft (USA), az Ørsted (Dánia), a Pirelli (Olaszország), a Spotify (Svédország), a Toyota (Japán) és a Vattenfall (Svédország).

Nem feltétlenül sértik meg az uniós szankciókat
Az Euronews szerint nem világos, hogy ezek a vállalatok mennyi pénzt keresnek oroszországi tevékenységgel, tekintettel az ország gazdasági lassulására és a nyugati szankciók okozta kereskedelmi zavarokra.

A szankcióink önmagukban nem kötelezik a vállalatokat arra, hogy elhagyják Oroszországot, sokan maguktól döntöttek úgy, hogy elmennek. Azok, akik maradnak, nem feltétlenül sértik meg az uniós szankciókat – mindaddig, amíg nem vesznek részt olyan ágazatokban vagy olyan szervezetekkel, amelyek szankciók hatálya alá tartoznak
– mondta az Euronewsnak az Európai Bizottság szóvivője a Yale megállapításaira reagálva.

341 vállalat teljesen kivonult
Az Oroszországból teljesen kivonult 341 vállalat között találjuk az Accenture (Írország), az Aldi (Németország), az Asda (Egyesült Királyság), a Deloitte (USA), a Deutsche Bank (Németország), az Equinor (Norvégia), a Heineken (Hollandia), az IBM (USA), az Ikea (Svédország), a Lufthansa (Németország), a McDonald’s (USA), a Mercedes-Benz (Németország), a Netflix (USA), a Nike (USA), a Nissan (Japán), a Nokia (Finnország), a Renault (Franciaország) és a Vodafone (Egyesült Királyság) cégeket. Ebbe a csoportba tartoznak különböző sportszervezetek is, amelyek megtiltották az orosz állampolgárok részvételét a versenyeiken.

A Yale az adatbázist különböző információforrások – például kormányzati szabályozási bejelentések, adóügyi dokumentumok, vállalati nyilatkozatok és médiajelentések – elemzésével, valamint a vállalati bennfentesek és informátorok hálózatának segítségével frissíti – fogalmaz az Euronews.

Forrás:https://www.napi.hu/nemzetkozi-vallalatok/a-nyilvanos-nyomas-ellenere-meg-mindig-tobb-mint-550-nemzetkozi-ceg-van-jelen-oroszorszagban.766378.html

Részvény: