A nukleáris fegyverek nélküli világ megvalósítható – vélekedik az ENSZ-főtitkára

António Guterres a Kyodo japán hírügynökségnek adott interjút a világ hét legfejlettebb iparú országának (G7) hirosimai csúcstalálkozója alkalmával.

Kisida Fumio japán miniszterelnök a nukleáris fegyverek nélküli világ megvalósítását tette a csúcstalálkozó fő témájává, és G7-es partnereivel együtt pénteken felkereste a hirosimai Béke Emlékmúzeumot, ahol találkoztak a második világháború végnapjaiban végrehajtott amerikai atombomba-támadás egyik túlélőjével.

A G7-ek tagja három nukleáris fegyverekkel rendelkező ország – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország –, valamint Kanada, Németország, Olaszország és Japán, amelyek nukleáris védőernyő alatt állnak.

Bár Guterres elismerte a G7-országcsoport és Kína közötti különbségeket az emberi jogok és más kérdések tekintetében, ugyanakkor aktív párbeszédre és együttműködésre szólította fel a feleket az éghajlatváltozás és a fenntartható fejlődés terén.

„Nagyon fontosnak tartom, hogy elkerüljük a világ kettéosztását, és nagyon fontos, hogy hidakat teremtsünk a komoly tárgyalásokhoz”

– mondta.

A főtitkár üdvözölte az atomtámadások túlélőinek bátorságát, és hangsúlyozta, hogy korábbi hirosimai látogatásai során mélyen meghatotta ellenálló képességük, bátorságuk és hangjuk:

„A világon mindenkinek úgy kell tekintenie rájuk, mint alapvető indokra, hogy a nukleáris leszerelést prioritásként kezeljük” – jelentette ki.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban Guterres megjegyezte: úgy érzi, még nincs a láthatáron a béke, de továbbra is mindent meg kell tenni a háború hatásainak minimalizálásáért.

Forrás:https://www.napi.hu/kulfold/nuklearis-haboru-fegyverek-atom-beke.771543.html

Részvény: