A német parlament határozatban támogatja a Magyarországnak szánt uniós források csökkentését

Abban az esetben, ha nem ítélik elégségesnek a budapesti kormány által vállalt reformokat.

Támogatja a német szövetségi parlament, hogy az Európai Unió 7,5 milliárd euróval kevesebb uniós pénzt folyósítson Magyarországnak korrupciós és jogállamisági problémák miatt – írja az MTI.

A Bundestag csütörtök éjjel fogadta el az EU-s ügyekkel foglalkozó bizottságának a javaslatát. Az ez alapján született határozat szerint a német törvényhozás arra szólította fel a szövetségi kormányt, hogy az Európai Tanácsban szavazza meg a Magyarországnak juttatandó támogatások csökkentését abban az esetben, ha nem ítélik elégségesnek a budapesti kormány által vállalt reformokat.

A javaslatot az Infostart szerint a koalíciós pártok, az SPD, a Zöldek Pártja és az FDP, továbbá az ellenzéki Baloldal Párja képviselői támogatták, az ellenzéki konzervatív CDU/CSU pártszövetség tartózkodott a szavazástól. A radikális jobboldali, ugyancsak ellenzéki AfD pártjának képviselői a határozati javaslat ellen szavaztak.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, pénteken az Európai Unió névtelenséget kérő tisztviselője megerősítette a Reutersnek: Magyarország „jelentős lépést tett”, hogy megkapja a helyreállítási pénzeket. Az Orbán-kormány komoly vállalásokat tett az Európai Bizottságnak, hogy megérkezzen a helyreállítási alap gigantikus, 7,2 milliárd eurós támogatása. A Politico által korábban megszerzett dokumentumok szerint a kormány a pénzekért cserébe vállalta, hogy jelentősen megerősíti az Országos Bírói Tanács (OBT) hatáskörét, mely kötelező erejű véleményt adhatna a Kúria elnökének jelölt személy alkalmasságáról is. A német parlament határozata azonban nem erre, hanem a jogállamisági eljárásban felfüggesztett 300 milliárdos uniós költségvetési forrásokra vonatkozik.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20221111_A_nemet_parlamet_tamogatja_a_Magyarorszagnak_szant_unios_forrasok_csokenteset

Részvény: