A NATO-val folytatott háború propagandája Oroszországban

         Február 24. óta a világ különböző országainak állampolgárai vettek részt az Oroszország és Ukrajna közötti katonai konfliktusban. Egyesek az igazságosság és a civilizáció védelmezőiként léptek fel a fegyveres erők oldalán, míg mások erőszakolók, gyilkosok és fosztogatók közé kerültek. A Kreml és propagandája azonban úgy véli, hogy az ukrán oldaláról kell megküzdeniük a NATO reguláris hadseregével.

         Az Oroszország Védelmi Minisztériumának katonai-politikai főosztálya elkészítette és megküldte a csapatoknak „A NATO-val folytatott háború következtetései Ukrajnában” című dokumentumot, amelyben Oroszország ellensége nem Ukrajna, hanem a Észak-atlanti Szövetség.

         A NATO imázsának negatív szakralizálása a „zombi” közönség számára saját országán belül az orosz propaganda fő narratívája nem  egy év, de több mint öt éve. „A gonosz, kollektív Nyugat, amely rombolni akar” – ez az orosz hatóságok fő érve a XXI századi teljes körű háború szükségességéről folytatott vitában. Természetesen az oroszoknál ez működik, mert az évtizedek óta művelt idegengyűlölet és rasszizmus kiváló eszköze a kormánynak ahhoz, hogy több ezer orosz életével árán valósítsa meg geopolitikai ambícióit.

         Ha alátámasztott tényeket közölni, akkor az az állítás, hogy az Oroszország háborúban áll a NATO-val, manipulatív és hamis. Csaknem egy tucat olyan kijelentés létezik, amely az egész civilizált világ számára érthető, de az Oroszország polgárai számára nem:

         • Ukrajna nem tagja a NATO-nak, és a kollektív védekezésről szóló 5. cikk nem vonatkozik rá;

  • nincs „NATO-bázis” Ukrajnában;
  • A NATO nem tervez és nem irányít műveleteket Ukrajnában;
  • a NATO-hadseregek katonái nem harcolnak és nem halnak meg ebben a háborúban (csak néhány külföldi önkéntesek van, akik már nem a hadseregükben, hanem az ukrán védelmi erők soraiban szolgálnak és nem töltenek be magas parancsnoki pozíciót);
  • a sokszor leírt „lengyel zsoldosok” legtöbbször ukránoknak bizonyulnak, akik az oroszok számára érthetetlen ukrán nyelven kommunikálnak.

         Valójában a NATO erőforrásokkal és diplomáciai támogatással segíti az ukránokat az orosz agresszió visszaszorításában, de az ukrán védelmi erők közvetlenül harcolnak az ellenséggel. Ez volt, az és marad az Ukrajna területén folyó háború menetének igazsága.

         Ilyen narratívákat minden orosz médiából hallani, mert Oroszország már szégyenletes vereséget szenvedett az Ukrajnával vívott háborúban. Maga a Kreml azonban tökéletesen megérti, hogy a NATO esetleges részvétele a háborúban nem hagy esélyt a Putyin-rezsimnek. Ezért ez a hamis narratíva pontosan az Oroszország korlátozott hazai közönségét célozza.

         Az orosz propaganda a „NATO-val vívott háborúról” hazudva próbálja elrejteni a kisebb ellenséggel szembeni vereségei szégyenét. Összehasonlításképpen: Oroszország az, amelyik 2014 óta háborúzik Ukrajna ellen, mert az álállami formációk az ún. a „DNK” és az „LNK” csak egy képernyő az orosz hibrid agresszió számára. Az álköztársaságok fegyveres alakulatait teljes egészében oroszok hozták létre, szerelték fel, irányították és részben személyzettel is ellátták, és Oroszország érdekében jártak el. Ezeknek a kvázi köztársaságoknak a „vezetői” vettek részt az MH-17-es járat elleni terrortámadásban, amelyben csaknem 300 állampolgár vesztette életét a világ különböző országáiból.

         A Putyin publicistáinak, politikusainak és tisztviselőinek szájából jövő propaganda csak saját népük provokálását célozza, hogy azok oszlopokban menjenek Kelet-Ukrajnába meghalni az orosz elnök és csatlósai ambicióiért. Az olyan szó, amely a nyugati blokk országai és Oroszország közötti agressziót katalizálja, csak a Kreml számára előnyös. Maga a Kreml azonban valószínűleg nem érti annak a sírnak a méretét, amelyet ás magának az ukrajnai háború miatt.

         Putyin rezsimje évtizedeken keresztül folytatta a Szovjetunió rezsimjének hagyományát – gyermekkorától kezdve gyűlölet magvait ültette el az ország polgáraiban minden „nyugati” iránt. Kultúra, értékek, nézetek – mindennek csak a Kreml döntése szerint kell lennie. Ezért a motiváció több tízezer ártatlan ukrán megölésére banális – Ukrajna az európai integráció útját választotta, így minden ukrán automatikusan „gonosz nyugati ügynökké” vált. Putyin szerint az egész Oroszország számára az Ukrajna létezése csak a moszkvai terror alatt célszerű.

Részvény: