A mozgósított oroszok első halálozása máris kritika hullámot váltott ki az Oroszországban

         Az újságíróknak sikerült azonosítaniuk az Ukrajna elleni háborúban elesett öt ember közül hármat a cseljabinszki régióból mozgósított oroszok közül. Kiderült, hogy az orosz katonai parancsnokság minden előkészület nélkül küldte őket a Herson melletti frontra, annak ellenére, hogy az orosz védelmi minisztérium biztosította, hogy minden harcos harci koordináción megy keresztül. Október 13-án, csütörtökön írja a BBC Russia.

         A rosszul képzett mozgósított orosz katonák első ukrajnai halálos áldozatairól szóló nyilvános jelentések újabb kritikákat váltottak ki az orosz katonai parancsnokság  iránt. Az orosz sajtó arról számolt be, hogy már csak öt mozgósított személy halt meg az ukrajnai harcokban három héttel azután, hogy Putyin szeptember 21-én bejelentette a részleges mozgósítást. Azonban még ez a szám is sok Kreml-barát katonai megfigyelőt arra késztetett, hogy azzal érveljen, hogy a mozgósított katonai személyzet halottak és sebesültek száma valószínűleg magasabb lesz az ígért kiképzés, felszerelés, az egységek és parancsnokok összetartása stb hiánya miatt.

         Orosz katonai bloggerek azt állítják, hogy a Déli Katonai Körzet (Légvédelem) 58. kombinált fegyveres hadseregének parancsnoka, Mihail Zuszko október 2-3. körül elrendelte a 27. dandár 15. motoros ezredének újonnan mozgósított katonai állományának azonnali átszállítását  Moszkvából Szvatovoba minden előzetes kiképzés nélkül. Az is ismert, hogy a 15. ezred személyi állományának több mint fele már megsebesült az oroszországi belgorodi regionális kórházban, miután az alakulat erős tüzérségi tűz alá került, miközben a Szvatovo (Ukrajna) közelében igyekezett elérni a frontvonalat.

         Október 13-án egy orosz blogger panaszkodott, hogy az újonnan mozgósított embereket véletlenül küldték ki, ami 2023 februárjára 10 000 halálesetet és 40 000 sérüléset okazhat.

         Miután Oroszország elkezdte megerősíteni a „különleges hadműveletre” mozgósítottak egyes haláleseteit, újabb kritika érte az orosz fegyveres erők parancsnokságát, erre hívta fel a figyelmet a Háborúkutató Intézet.

         Amint látjuk, a „részleges mozgósítás” serkenti és felgyorsítja Oroszország szétesését. Kevesebb mint egy hónap telt el a mozgósítás bejelentése óta, és tömeges tüntetések söpörtek végig Oroszországon, és 67 olyan eset is ismert, amikor katonai besorozási irodákat és adminisztratív épületeket gyújtottak fel. A problémák alapvetően Oroszország instabil régióiban kezdődtek, ahol a mozgósítás nemcsak a háborúellenes, hanem a Putyin-ellenes napirendet is aktualizálta – a rendszer megdöntésének és az Oroszországtól való függetlenségnek a kérdését. Az orosz médiában pedig már most is napvilágot látnak olyan vélemények, amelyek szerint a Kreml kudarcai vezettek oda, hogy két évtizede először Vlagyimir Putyin orosz elnök ellenfelei valószínűnek tartják lemondását.

         Egyébként Oroszországban nem minden politikai csoport támogatja a mozgósítást, hiszen a lakosság potenciálisan hűtlen rétegeinek felfegyverzése katonai puccshoz használható fel az országban.

Részvény: