A mozgósításnak nincs vége: változtatni fog (vagy sem) az orosz hadsereg több százezer újoncsal való feltöltése a frontvonalon?

         Az orosz propagandisták gyakran hasonlítják össze az Ukrajna elleni jelenlegi orosz agressziót a második világháború eseményeivel, nem veszik észre, hogy minden ilyen összehasonlításnál az Orosz Föderáció és a Harmadik Birodalom, Vlagyimir Putyin és Adolf Hitler hasonlósága jut eszébe. A nyilvánvaló agresszor akkor is és most is villámháborúban reménykedett, sőt a támadás áldozatának fővárosát is megközelítette, de vereséget szenvedett, és szégyenteljes visszavonulásra kényszerült, belekeverve egy elhúzódó háborúba, amelyet elveszített.

         Az oroszországi mozgósítási forrás óriási, ami lehetővé teszi Vlagyimir Putyin orosz diktátor számára, hogy vég nélkül háborúzzon Ukrajnával. A mozgósítás mértékét azonban korlátozza az egyenruhák és a mozgósítási infrastruktúra elérhetősége. Ezt az Orosz Föderáció Állami Duma volt képviselője, Igor Jakovenko orosz ellenzéki újságíró mondta el. „Oroszország humánerőforrást tud felhalmozni az ukrajnai háború megvívására, rengeteg van ott. Különféle becslések szerint Oroszország mozgósítási tartaléka körülbelül 25 millió emberrel rendelkezik. Ez a lakosság azon része, amely elméletileg mozgósítható” – mondta Jakovenko.

         A probléma azonban szerinte éppen a mennyiségben van, ami összefügg az egyenruhák és a mozgósítási infrastruktúra rendelkezésre állásával.

         “A mozgósított személyt fel kell öltöztetni valamibe, és az összes egyenruhát ellopták a korrupt hatóságok, fegyvert kell adni neki, ami láthatóan van, de ezzel nagy gondok vannak, és ki kell képezni. Gyakorlótereken, néhány kiképző egységen keresztül kellene átvezetni, ahol tisztek kellenek, akik ezt meg tudják csinálni. Ez az egész mozgósítási infrastruktúra arra korlátozódik, hogy havonta csak mintegy 150 ezer embert tud fogadni. És pontosan ez a szükséges alap, amely meghatározza a mozgósítás mértékét. És valóban, az Orosz Föderáció emberi erőforrása meglehetősen nagy, így Putyin végtelen ideig folytathatja a háborút, mondhatjuk, hogy végtelen, amíg maga Putyin van hatalmon” – magyarázta Jakovenko.

         Maguk az oroszok akarnak harcolni és meghalni vezetőjükért? Úgy látszik, nem. Hiszen még a pénz sem lesz milliók motivációja, amikor száz-kétszázezren halnak meg az ellentámadás első heteiben.

         Az Orosz Föderáció azonban már egy másik rendszert is kidolgozott az idézések átadására. Most már az idézéseket átadják mozgósítandó személyeknek bankintézetekben is.

         Amint az InformNapalm nemzetközi hírszerző közösség a Telegramban beszámolt, 2023-ra egy “zseniális újévi programot” javasoltak az Orosz Föderáció Központi Bankjában. “Az oroszországi központi bank vezetője, Elvira Nabiullina leveleket küldött a bankoknak azzal a feltétellel, hogy 2023 januárjában hívják meg az adósokat és kézbesítsék az idézéseket mozgósításra, hogy felajánlják az orosz fegyveres erőknél történő szolgálati szerződés aláírását” – szól az üzenet.

         Ugyanakkor a szerződés aláírásának megtagadása esetén javasolják, hogy hívják a rendőrséget és rögzítsék videóra. Így ha az adós a “300.”, akkor a sérelemdíjból fizeti a tartozást, a “200.ért” pedig a hozzátartozói a “sírdíjból”. Mindenesetre a bank nyertes, kivéve a hiányzó harcost – tette hozzá InformNapalm.

         Emellett a tervezet korú orosz férfiaknak már minden “visszavonulási utat” blokkoltak. Az FBS-rendelet szövege a titkosszolgálati adatok szerint így szól: “2023. január 9-től 00 órától 00 perctől az orosz FSZB határvédelmi osztálya biztosítja az állampolgárok Orosz Föderáció területén kívüli utazásának korlátozását, akik „A”, „B” és „C” kategóriájú katonai szolgálatra való alkalmassági következtetéssel rendelkeznek.”

         Ez azt jelenti, hogy az állampolgárok meghatározott kategóriáinak a kiutazási lehetőségeket minden ellenőrző ponton minden irányban lezárják. Ugyanakkor a rendelet szövegében foglaltak szerint a kiutazás tilos a katonai szolgálatra korlátozott alkalmas személyeknek is („C” kategória). Az ebbe a kategóriába tartozó hadkötelesek békeidőben mentesülnek a hadkötelezettség alól, a katonai képzés alól, és tartalékba vesznek.

         Mindeközben, amikor a férfiaknak nincs más választásuk, és nekik az “állam iránti kötelességüket” hangsúlyozzák, érdekes dolog történt egy orosz megyei Duma egyik képviselőjével. A Novoszibirszki Állami Duma „Egyesült Oroszországtól” képviselője, Dmitrij Szaveljev, aki jelentkezett az ukrajnai háborúban való részvételre, szállt le a frontra tartó „Vega” önkéntes zászlóalj vonatáról.

         Több forrás szerint Szaveljev valóban a „Vega” zászlóaljjal együtt szállt fel a vonatra, de aztán a novoszibirszki régió területén található Csanyi településen szállt le. „[Szaveljev] autóval indult [Csaniból] Omszkba, és Moszkvába repült” – mondta az egyik forrás.

         A beszélgetőpartnerek azt feltételezik, hogy az „Egyesült Oroszország” párttagja szándékosan Omszkból repülhetett, nem pedig Novoszibirszkből, így a tett nem vált azonnal ismertté.

         Ez a példa illusztrálja a Kreml háborúhoz való hozzáállásának teljes képét: a háború nem az elitrétegért, hanem a „hétköznapi” oroszokért folyik. Nem a szenvedésük, a vágyuk a fontos, csak Putyin arca és ambíciói a fontosak, és kevesebb fontos a legyőzhetetlen nagyhatalom képének megőrzése. Nos, Moszkva hamarosan több százezer cinkkoporsót kap, amelyekben mint az ukránok népirtásának rajongói, úgy is egy téglagyár közönséges munkásai fekszenek.

Részvény: