A mozgósítás második hulláma az Oroszországban: lehetséges forgatókönyvek és narratívák

         December 30-án Ukrajna védelmi minisztere, Olekszej Reznyikov az Oroszország hadköteleseihez fordult, kijelentve, hogy az orosz  vezetés egy héten belül megkezdi a mozgósítás új hullámát, amelyet a férfiak számára Oroszország határai lezárása kísér és a hadiállapot bevezetése. Az ukrán katonai hirszerzés (GUR) vezetője szerint az orosz vezetés élőerőhiány miatt döntött úgy, hogy 2023. január 5-től új mozgósítási hullámot indít. Valójában ha valamiben tévedett, az csak a dátumban volt, hiszen számos tényező jelzi az elkövetkező napokban egy új katonai sorozás előkészítését.

         Miután a január 5-i dátum bekerült a médiába, az Oroszország Védelmi Minisztériumának vezetése valószínűleg úgy döntött, hogy több nappal elhalasztja a tömegrendezvények kezdetét. A Makeevkán, Csulakovkán és számos más településen történtek után azonban világossá vált, hogy a mozgósítási forrás a korábban vártnál gyorsabban fogy. Ugyanakkor a mozgósítás második hulláma, az elsőtől eltérően, titokban zajlik majd.

         December végén megtiltották az orosz médiának, hogy bármilyen mozgósítással kapcsolatos nyilatkozatot terjesszenek, még akkor is, ha azok az Állami Dumától vagy a Föderációs Tanácstól származnak – írja a The Moscow Times kormánypárti médiában megjelent forrásokra hivatkozva. Emlékeztetünk arra, hogy Szergej Sojgu védelmi miniszter bejelentette a hadsereg létszámának további 350 ezer fővel történő növelését.

A hatóságok rájöttek egy hibára, amit a mozgósítás első hulláma során elkövettek: túl sokat foglalkoztak vele a sajtóban. És megtette a megfelelő intézkedéseket: az oroszok biztosan nem fognak tudni semmit a második hullámról.

         A szándékos elhallgatás okozta problémák sokkal nagyobbak lehetnek, mint amilyennek első pillantásra tűnik. Lehetséges, hogy a mozgósítás már folyamatban van, de honnan tudhatjuk meg, ha a tömegmédiákat hallgatásra kötelezték, és Makeevka után elveszik a katonák mobiltelefonjait? Nem ez az első eset, hogy a hatóságok sikeresen eltitkolnak egy ilyen intézkedést. A Kreml a „különleges hadművelet” előkészületeit is eltitkolta az oroszok elől.

         A „részleges” mozgósítás első hulláma során számos precedens volt olyan férfiak toborzása kapcsolatban, akik valóban alkalmatlanok voltak a katonai szolgálatra. Ha az első hullámban ennyi nyíltan fogyatékost és szolgálatra alkalmatlant toboroztak, akkor mi lesz ezután? Razziák az utcákon? Válogatás nélkül elviszik a férfiakat az ukrajnai terrorista háború miatt.

         Az orosz férfiak valószínűleg most nem érzik jól magukat Oroszországban. Sojgu kijelentései után a hadköteles korhatár 30 évre emeléséről ennek a korosztálynak egy időre el kellene hagynia az országot. Nyilvánvaló, hogy először a katonai komisszárok fognak vadászni rájuk. Kár, hogy ma már kevesen tudják ennek a leendő mozgósítottnak a fülébe kiabálni, hogy „még ha feláldozod is a munkahelyedet – de megmented a családodat és az életedet. Ellenkező esetben meghalsz egy másik lebombázott szakközépiskolában, és a hozzátartozóidat sem értesítik, nehogy elrontsák a statisztikákat.

         A nyugati országoknak és az USA-nak is köszönetet kell mondani az újabb mozgósítási hullám felgyorsulásának folyamatáért. Makeevka után világossá vált, hogy ha a „Himerek” egy támadása 300-400 embert ölhet meg, akkor a csak hivatalosan mozgósított 300 000 nagyon gyorsan elfogy. A különleges műveletben bekövetkezett veszteségek száma egyértelműen magasabb, mint a nyilvánosságra hozott. Ezért mindenképpen új mozgósítás kezdődik, mert különben vissza kell vonulni. Ha 300 000 ember, akit szeptemberben fegyver alá helyeztek, nem segített elvenni Bahmutot, hányat kell behívni, hogy visszatérjenek, például Herszonba? Valószínűleg nem kevesebb, mint egy millió. Vagyis minden századik felnőtt, akinek kicsi az esélye, hogy „különleges katonai hadmüvelet” után hazatérjen.

         A nyilvánvaló igazság nem vezet sehova: ágyútölteléket mozgósítanak. A kadirovisták és a wagneristák biztosan nem mennek a frontra, mert van erőforrás mozgósított emberekből. Csak azt érdemes megemlíteni, hogy a megszálló erők hogyan harcolnak Bahmutban – a jó öreg „három hullám”. Az első két támadási hullám jó minőségű fegyverek és szinte egyenruha nélkül megy az ukrán állásokra. És amikor az ukrán fegyveres erők katonáinak kifogy a lőszere, vagy túlmelegszik a fegyverük, jön a „harmadik hullám” – a wagneristák, akik a legújabb hadtudomány szerint öltözködnek, és kiváló fegyverekkel rendelkeznek. Mennyi orosz marad életben két hullám után? Még mindig ismeretlen.

Részvény: