A Mol üzent a partnereinek: csak az üzemanyag 25 százalékát kapják meg a jövő héten

Az olajcég előre figyelmeztette a töltőállomásokat, hogy csak a szerződésben szereplő mennyiség negyede érkezik – számolt be a Szeretlek Magyarország.

Jóval kevesebb üzemanyagot tud szállítani a Mol Nyrt. a benzinkutaknak, mint amennyit a szerződésben korábban vállalt – írta az olajtársaság a portál birtokába jutott levélben.

Eszerint az írta a Mol, hogy „az üzemanyag-rendelés tervezhetősége és az országos ellátásbiztonság érdekében” a szeptember 19-vel kezdődő héten a szerződésekben előre megadott dízel és motorbenzin mennyiségének mindössze 25 százalékát tudja biztosítani.

Újraindul a százhalombattai finomító

A korábbi hírek szerint szeptember 18-án újraindul a Mol százhalombattai Dunai Finomítója. A karbantartási munkákat július 31. és szeptember 18. közötti végezték. A cég a karbantartást korábbra tervezték, de tavasszal a finomítót teljes kapacitáson kellett működtetni. A karbantartási munkálatokat másfél éve kezdték el előkészíteni, és minegy 1200 szakember dolgozott rajta.

Mikorra szűnik meg az üzemanyaghiány?

Mindenképpen szükséges, hogy októbertől teljes mértékben kivezessék a hatósági árazást az üzemanyagpiacon – mondta korábban Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára beszélt a VG.hu-nak.

A benzin és a dízel ársapkájának fokozatos feloldása szerinte nem megoldás, mert nem teremti meg az ellátás biztonságát. Ehhez elengedhetetlen a fogyasztás visszaszorulása, amit viszont nem támogat, ha továbbra is a piaci ár alatt lehet tankolni, még ha 480 forintnál drágábban is.

Őszintén remélem, hogy azonnal megszűnik a hatósági árazás, mert az eddig eltelt tíz hónapban is olyan károkat okozott az ágazatnak, amelyek felszámolása hosszú hónapokat igényel – mondta a főtitkár. A hatósági ár bevezetése miatt a hosszú távú szerződéseket felmondták az importőrök, az azonnal hozzáférhető spot piaci kapacitások pedig jócskán korlátozottak az Európában általánosan tapasztalható gázolajhiány miatt. Az új szállítmányok leszervezése, illetve a korábbi megállapodások aktiválása hosszú időt vesz igénybe, arra kell számítani, hogy csak 2023 elejére zökkenhet vissza a 480-as árazás előtti szintre az üzemanyag-ellátás – véli Grád Ottó.

Lenne haszon, ha volna nafta

A piaci áras értékesítésen lenne egy kis marzs, tudnánk valamit nyerni, egy kis levegőhöz juthatnánk. De nem kapunk elég üzemanyagot – mondta korábban Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke a Szabad Európának.

Az akkori hírek szerint a kis benzinkutak 35, illetve ötven százalékra vannak korlátozva, vagyis a heti szükségleteik harmadát, illetve felét kapják csak meg az egyetlen nagykereskedőtől, a Moltól.

Ez leginkább az új partnerekre igaz, de minden töltőállomással más szerződést kötnek. Van olyan kút, amelynek magának kell gondoskodnia arról, hogy az üzemanyag eljusson hozzá. Ilyen nagy tételben ez sem egyszerű.

Forrás:https://www.napi.hu/magyar-vallalatok/benzin-gazolaj-uzemanyag-uzemanyagar-tankolas-auto-energia-benzinkut-mol.759903.html

#mol #benzinkút #üzemanyag #benzin #gázolaj #hiány #energia

Részvény: