A magyar-orosz gázüzletet Németországból vették támadás alá

Szerdán jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter, hogy megállapodtak az orosz Gazprommal kiegészítő gázszállítmányokról. Az Orbán Viktor vezette kormányt nemzetközi szinten sokan bírálták már, hogy újabb üzleteket köt Oroszországgal, miközben az Európai Unió próbálja csökkenteni a függését, egy energiaválságot kockáztatva ezzel.

Az Európai Unióba irányuló gázszállításokat folyamatosan korlátozza a Gazprom: már májusban leállították az Északi Áramlat gázvezetéket, majd a nyár közepén 20 százalékra csökkentették az oroszok a szállított mennyiséget, szerdától pedig három napon át áll a tranzit a Németországba vezető csövön. Mindez a kitettség – az EU gázellátásának tavaly több mint 40 százalékban biztosította Oroszország

Noha ez energiaellátási zavarokkal járhat az Európai Unióban, a legtöbb ország inkább más gázbeszállítók után próbál nézni. Így rekordot döntött az amerikai és katari LNG-import a kontinensen, de Emmanuel Macron francia elnök Algériával tárgyalt a gázszállítmányok 50 százalékos növeléséről.

Az Orbán Viktor vezette magyar kormány viszont pragmatikusan állt a kérdéshez, és nem tekintette tabunak a Vlagyimir Putyin elnök féle vezetéssel való tárgyalásokat. Bár van egy ötéves gázszerződés a Gazprommal, az ellátásbiztonság érdekében további mennyiséget vásárol Magyarország az oroszoktól, mint azt Szijjártó Péter szerdán bejelentette.

Nem lett népszerűbb az Orbán-kormány 

Nem váltott ki az uniós politikusok tetszését a napi 5,8 millió köbméter vásárlásáról szóló magyar lépés: lengyel és balti vezetők is bírálták a kormányt – mint arról a lengyel biznesalert.pl is beszámolt –, hogy ezzel is finanszírozza az ukrajnai háborúban az orosz hadsereget Budapest. A legkritikusabb Daniel Freund, a német Zöldek pártjának EP-képviselője volt, aki úgy fogalmazott:

Orbán Viktor kormányának politikai túlélése Vlagyimir Putyin gázszállításaitól függ. Ezt érdemes észben tartani, amikor a magyar miniszterelnök legközelebb belép az Európai Tanács épületébe

– írta a Twitteren.

Kovács Zoltán európai uniós kommunikációért felelős államtitkár nem maradt adós a válasszal.

„A német gazdaság és stabilitás az oroszországi gázszállításoktól függ, mert az olyan német zöldek, mint Daniel Freund segítettek megölni az atomenergiát. Ezt érdemes észben tartani, ha legközelebb a zöldek szót kérnek” – válaszolta a bejegyzésre. A politikus arra utalt, hogy Németország 2022-re tervezte az atomenergia elhagyását, ezzel növelve a gázfüggőséget, de annyi kiegészítést érdemes tenni, hogy az energiaválság nyomására fontolgatják, hogy az utolsó három erőművet meghosszabbított ideig a hálózaton tartják.

Magyarország blokkolta az Oroszország elleni legszigorúbb szankciókat az Ukrajna elleni támadás miatt, sőt, támogatta a Gazprom fellépését a gázellátás megszakadása esetén, beleegyezett, hogy a Gazprom gáztárolóit használja, és a szállításokat a Török Áramlat gázvezetéken keresztül bonyolítsa. Németország az Ukrajna elleni orosz támadás után fordulatot vett, és az orosz szállításokról le kíván állni, amint alternatívát készítenek elő.

Az oroszok 2021 nyarán – vagyis több mint félévvel a háború kezdete előtt – korlátozták először a szállítást, akkor is azzal, hogy az Északi Áramlat 1 gázvezetéken fogták vissza a gázexportot. Akkor Moszkva célja épp a tranzitvonal párjának, az Északi Áramlat 2 uniós engedélyeztetésének kizsarolása volt.

https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/daniel-freund-kovacs-zoltan-gazprom-oroszorszag-gazszerzodes-gazprom.758960.html

Részvény: