A magyar kormány elengedte néhány orosz oligarcha kezét

Szerdán nem született megegyezés a tagállamok körében a 10. szankciós csomagról. A döntés holnapra várható.

Több órás tárgyalás után végül nem sikerült döntést hozni Brüsszelben a soron következő, immáros tizedik szankciós javaslatról. A kiszivárgott hírek szerint technikai és nem politikai akadályok merültek fel, ezért a svéd elnökség úgy döntött, hogy csütörtökön délutánra ismét összehívja a nagyköveteket.

Ekkor már gyors döntésre számítunk

  • mondta az EUrologusnak egy diplomata. Mindez azért is fontos, mert az EU mindenképpen szeretné, ha a a háború kitörésének első évfordulója előtt, vagyis február 24-et megelőzően döntésre jutnának a tagállamok és ebben az esetben 24-én már életbe is léphetnek a következő büntetőintézkedések.

Szintén a szankciókkal függ össze, hogy megegyeztek a tagállamok a háború kirobbantásával kapcsolatos személyekkel és entitásokkal szemben bevezetett vagyonbefagyasztás és beutazási tilalom meghosszabbításáról. Ezek a büntetőintézkedések márciusban járnak le és az elmúlt napokban az borzolta a kedélyeket, hogy Magyarország ragaszkodott változó számú oligarcha eltávolításához a listáról. A kiszivárgott hírek 9, majd 4, később három személyről szóltak, végül a magyar kormány meghátrált. Ugyanakkor azt nem sikerült elérniük a tagállamoknak, hogy az újabb intézkedések egy évig legyenek érvényben. Úgy tudjuk, csak a magyar kormány ellenezte ezt, így ismét csak hat hónappal hosszabbították meg ezeket a döntéseket.

Egy évvel hosszabbították meg viszont annak a 195 fehérorosz személynek és 34 entitásnak a büntetőlistán tartását, akiknek ugyancsak felelősségük van abban, hogy Oroszország Belorusztól segítséget kapott a hadviseléshez. Ezek az intézkedések érintik Aljakszandr Lukasenka elnököt és legszűkebb körét is.

Forrás:https://hvg.hu/eurologus/20230222_A_magyar_kormany_elengedte_nehany_oligarcha_kezet

Részvény: