A magyar baromfitartók is pánikba estek az új uniós állatjóléti ajánlástól

A magyar baromfiágazatot is ellehetetlenítené az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal baromfitartásról közzétett ajánlása, amely a nemzetközi és a hazai érdekképviseletek szerint is kizárólag az állatjóléti szempontokat veszi figyelembe, de nem számol a súlyos társadalmi, környezeti és gazdasági következményekkel.

Súlyos károkat okozna az Európai Unió tojástermelőinek és csirketartóinak, ha megvalósulna az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) legújabb tanulmányában rögzített állatjóléti javaslatcsomag – hívta fel a figyelmet a Baromfi Termék Tanács (BTT) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Az EFSA-ajánlások sérthetik a mezőgazdaság és az élelmiszeripar alapvető céljait, vagyis azt, hogy megfelelő mennyiségű, minőségű, biztonságos, megfizethető és környezeti szempontból is fenntartható élelmiszerekkel lássa el az embereket – tették hozzá a hazai érdekképviseletek.

Csődhullámtól tartanak az európai szervezetek
Felháborítónak tartja és visszautasítja az EFSA nemrég nyilvánosságra hozott jelentését közös nyilatkozatában az európai gazdák legnagyobb ernyőszervezete, a Copa-Cogeca, a baromfitartók ernyőszervezete (AVEC), valamint a haszonállattartók európai fóruma (EFFAB) is.

A szakmai érdekképviseletek szerint ha az Európai Bizottság kötelezővé teszi a szakhatóság ajánlásait, azzal olyan mértékű beruházásokra kényszerítené a gazdákat, amely veszélybe sodorná a teljes európai baromfi és tojáságazatot.

Példaként említették, ha az EFSA ajánlása szerint 11 kilogramm/négyzetméterre csökkentenék az állatsűrűséget, akkor a baromfitartó telepeken 73 százalékkal kellene csökkenteni az állatállományt, vagy jelentős többletterülettel kellene bővíteni a gazdaságokat, amelyekre sok esetben nincs lehetőség.

A szervezetek arra figyelmeztettek, hogy az állatjóléti követelmények ilyen mértékű szigorítása amellett, hogy megalapozatlan kötelezettségeket ró a gazdákra, sok vidéki kis- és közepes gazdaság csődjéhez vezet.
A csődhullám az európai baromfiágazat és a tojáságazat összeomlását eredményezné:

az uniós gazdák elveszítenék versenyképességüket a harmadik országokkal szemben;
az egekbe emelkedne a tojás és a csirkehús fogyasztói ára;
tovább nőne a most is egyre jelentősebb behozatal Ukrajnából, Brazíliából és Thaiföldről.
Csak az állatjólétre figyel a jelentés
Kifogásolják emellett, hogy a jelentés nem veszi figyelembe az állattenyésztők eddig elért eredményeit az állatjólét és a genetika területén. A szervezetek aggályosnak tartják, hogy a szakhatósági jelentés nem vette figyelembe a társadalmi és gazdasági hatásokat.

Noha nem az EFSA hatáskörébe tartozik, de a gazdaképviseletek hiányolják a ketreces tartás betiltásával és a szabadtartás szigorításával járó beruházási kényszer finanszírozására vonatkozó javaslatot, valamint a jelentős – és a szervezetek szerint felesleges – költségnövekedés társadalmi és gazdasági hatásairól sem készült vizsgálat.

Forrás:https://www.napi.hu/gazdasag/tojas-baromfi-allatjolet-europai-unio.768231.html

Részvény: