A Lukasenko-rezsim kísérletei arra, hogy bármilyen körülmények között két székre üljön: a rakétával történt incidens

         December 29-én reggel Oroszország ismét terrorista hatalmas rakétacsapást hajtott végre Ukrajna ellen. 69 rakétát lőttek fel országszerte, ebből 54-et lőttek le – nem utolsósorban a Nyugat segítségével, amely aktívabban kezdte ellátni Ukrajnát a legújabb légvédelmi rendszerekkel, amelyek lehetővé teszik a közel 100%-os lövési hatékonyság elérését. Ennél is fontosabb, hogy lehetőség nyílik több ezer ukrán életének megmentésére.

         Érdemes megjegyezni, hogy a Fehéroroszország területét az Oroszország továbbra is ágyúzási, UAV-kilövések és katonai repülőgépek bázisaként használja. Ezért nem meglepő, hogy a Fehéroroszország területén lezuhanó rakétadarabokkal történt incidens.

         Délelőtt 10:00 és 11:00 között egy S-300-as rakéta zuhant le Fehéroroszországban – írja a Belta ügynökség. A helyi Telegram-csatornák is írtak a rakéta roncsairól. A RIA Novosztyi orosz ügynökség kezdetben azt állította, hogy Fehéroroszország két változatot fontolgat: azt, hogy a rakéta rossz irányba repült és leesett, és a rakétát a fehérorosz légvédelem lőtte le. Később a fehérorosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy egy ellenőrzés után kiderült, hogy a roncsok az ukrajnai Volyn régióból indított S-300-as légvédelmi irányított rakétához tartoznak. Lelőtték.

         A rakéta roncsait egy mezőn találták meg a szomszédos breszti régióban, az Ivanovka járásban található Gorbaha falu közelében. „A lakosoknak nincs miért aggódniuk. Ilyen esetek sajnos előfordulnak” – mondta a régió katonai biztosa, emlékeztetve a rakéta lengyelországi lezuhanására.

         A Fehéroroszország magát kikiáltó feje nevében a nyomozóbizottság és a fehérorosz védelmi minisztérium szakértői csoport állapítja meg a leesés okait. A kormánypárti fehérorosz tömegmédia azt írja, hogy az esemény két változatát fontolgatják:

1) Rakéta behatólása Fehéroroszország területére.

2) A rakétát Fehéroroszország légvédelmi rendszereinek működése következtében lőtték le.

         Később kiderült, hogy a fehérorosz külügyminisztérium beidézte Ukrajna nagykövetét, és tiltakozását fejezte ki neki a rakétával kapcsolatos incidenssel kapcsolatban – mondta a minisztérium képviselője, Anatolij Glaz. „Követeltük, hogy az ukrán fél alaposan vizsgálja ki a meghatározott rakéta kilövésével kapcsolatos összes körülményt, állítsa bíróság elé az elkövetőket, és tegyen átfogó intézkedéseket annak érdekében, hogy a jövőben ne fordulhasson elő hasonló incidens” – mondta.

         Az ukrán és az orosz fél hivatalosan még nem kommentálta az esetet.

         Az incidens eredménye szerint kijelenthető a Fehéroroszország magát kikiáltó elnökének azon vágya, hogy a geopolitika „két székére üljön”: Putyin és Ko kedvében járjon, és álsemleges viszonyban maradjon Ukrajnával anélkül, hogy nyílt katonai összecsapást kezdenének.

         Valószínűleg azonban még ez az incidens sem fogja katalizálni az Oroszország támadócsapatainak bevetését Fehéroroszország déli területein. Mivel maga a Fehéroroszország több mint egy hónapja de facto platformként szolgál Ukrajna északi felőli fenyegetésének megteremtésére, egy rakéta (még azonosítatlan „tulajdonos” mellett) lelövése nem tekinthető indoknak katonai hadjárat megkezdésére.

         Bár nem érdemes számolni azzal, hogy Lukasenko fejében megnyilvánul az öntudat. Alig néhány órával a rakétával történt incidens után az ukrán vezérkar bejelentette, hogy Fehéroroszország a Macsuliscsi repülőteret az orosz hadsereg logisztikai központjává kívánja tenni. A Fehéroroszország védelmi minisztériumának hasonló akciója azt mutatja, hogy a Lukasenko-rezsim továbbra is Putyin szabályai szerint játszik. Fehéroroszországtól azonban nem kell mielőbbi támadó hadműveletet várnunk Ukrajna ellen.

         Az ukrán védelmi minisztérium és a vezérkar szerint jelenleg nincsenek az orosz hadsereg tömegcsoportjai Fehéroroszország déli részén, és a jelenleg létező létszám nem jelent veszélyt Kijevre. Ez nem utolsósorban az ukrán nyugati partnerek segítségével valósult meg, akik segítettek a fegyveres erőknek megerősíteni pozícióit az ország északi részén.

         Ha Fehéroroszország új offenzívába kezd Ukrajna ellen, akkor Putyinnak és Lukasenkonak csak negatív eredményre kell számítaniuk. A motiváció, a harci szellem, a stratégia és a nyugati fegyverek mind-mind csak az ukrán fegyveres erők oldalán vannak mint a győzelem tényezői. Ezért a két terrorrezsim, Oroszország és Fehéroroszország csak annyit tehet, hogy „katonákat” játszanak, és kísértetiesen a háború nyerteseinek tekintik magukat.

Részvény: