A lett parlament megadta Oroszországnak a megérdemelt címkét

         Tegnap, augusztus 11-én a lett parlament a terrorizmus állami támogatójaként ismerte el Oroszországot Ukrajna teljes körű invázió és a civil lakosság meggyilkolása, valamint az ukránok elleni népirtás miatt. 67 lett parlamenti képviselő (100-ból) megszavazta azt a nyilatkozatot, amely civilek és Ukrajna területe elleni orosz katonai támadásokról szól.

         A dokumentum nyíltan kimondja, hogy az orosz katonaság Ukrajnában polgári lakosságot célzó erőszakos cselekménye, illetve az Oroszország politikai céljainak elérése érdekében végrehajtott erőszak terrorizmus, maga az Orosz Föderáció pedig a terrorizmust támogató állam. Emellett Lettország Oroszország ukrajnai akcióit az ukrán nép elleni célzott népirtásnak tekinti. Ez a nyilatkozat megemlíti a 2014 óta tartó orosz invázió következményeit Ukrajnában, beleértve a menekültek millióit, az ukrajnai civil városok elleni rakétatámadásokat, az ukrán hadifoglyok szenzációs meggyilkolását Jelenovkában, valamint a szeparatizmus támogatását Donyeck és Luganszk régióban és a Krímben, Ukrajna azon területén, amelyet Oroszország illegálisan annektált, vagy ahol továbbra is támogatja a félkatonai szervezeteket és az egységes Ukrajnától való kiválási folyamatokat.

         Lettország is hangot adott azoknak a szörnyű, de valóban megtörtént dolgoknak, hogy a Kreml szándékosan üldözi az ukrán polgári lakosságot, kínzásokhoz és erőszakhoz folyamodik Ukrajna megszállása érdekében, demoralizálja és megbénítja a fegyveres erők és Ukrajna népének cselekvési képességét. Vagyis, ha más szavakkal magyarázni, Lettország hivatalosan bejelentette, hogy az orosz kormány állami szinten az Ukrajna elleni háborúban olyan akciókhoz folyamodik, amelyeknek a népirtás és a terrorizmus jelei vannak.

         A lett parlament más uniós országokat is hasonló döntés meghozatalára szólított fel. A dokumentum felszólítja a partnerországokat, hogy erősítsék meg az Oroszország elleni szankciókat, valamint fokozzák Ukrajna katonai, pénzügyi, humanitárius és diplomáciai támogatását, amelyre ennek az európai országnak most szüksége van.

         Ukrajna már nagyon várt formában reagált erre a dokumentumra: „Köszönettel tartozom a lett parlamentnek és minden tagjának, amiért elismerték Oroszországot a terrorizmus szponzoraként. Időszerű lépés: Oroszország már régóta kiérdemelte ezt a státuszt Ukrajnában és azon túl. Ukrajna felszólítja a többi államot és szervezetet, hogy kövessék példáját” – írta Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter a Twitteren.

         Befejezésül a lett parlament csatlakozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezdeményezéséhez, és ebben a dokumentumban felszólítja az EU tagállamait, hogy haladéktalanul függesszék fel a turistavízumot, és korlátozzák a beutazási vízumok kiadását az Oroszország és Fehéroroszország állampolgárai számára.

         Emlékezzünk vissza, hogy most az országok listáján – a terrorizmus szponzorai Észak-Korea, Szíria, Kuba és Irán. Egy ország felvétele a terrorizmus állami szponzorainak listájára lehetővé teszi, hogy további szankciókategóriák hatálya alá tartozzanak, beleértve az Egyesült Államok külföldi segélyeinek korlátozását, a védelmi termékek exportjának és értékesítésének tilalmát, a kettős felhasználású termékek exportellenőrzését, valamint pénzügyi és egyéb korlátozásokat. És abból ítélve, hogyan alakulnak a körülmények Oroszország számára, és abból a tényből, hogy folytatja terrorista és népirtási politikáját Ukrajna állampolgáraival szemben, az Oroszország minden előfeltétele megvan ahhoz, hogy hamarosan kiegészítse ezt a listát, és megkapja a „címkét”, amelyre annyira vágyik és teljesen megérdemli.

#cimket #Oroszorszag #terrorizm

Részvény: