A leendő cseh elnök felvenné Ukrajnát a NATO-ba a háború után

Petr Pavel szerint Ukrajna készen áll a NATO-tagságra, és mire vége lesz a háborúnak, Európa legtöbb harci tapasztalattal bíró katonái lesznek az ukránok.

Ukrajna készen áll arra, hogy belépjen a NATO-ba, meg is érdemli a tagságot, amint a háborúnak vége lesz, ráadásul addigra Európa legtapasztaltabb hadserege lesz az ottani – mondta Petr Pavel.

A leendő cseh elnök – aki az előző hétvégén nyerte meg a választást, a hivatalát pedig márciusban foglalja majd el – a győzelme óta az első interjút adta a nemzetközi médiának. Ebben arról beszélt a BBC tudósítása szerint, hogy „szinte nincs határ” abban, ahogyan a nyugatiaknak támogatniuk kell Ukrajnát.

A katonai repülők küldéséről úgy fogalmazott, ez „nem tabu”, a probléma az szerinte, hogy elég gyorsan meg tudják-e oldani a logisztikát úgy, hogy a gépeknek hasznát tudják venni az ukránok.

Pavel, aki 2012 után a Cseh Fegyveres Erők vezérkarának élén állt, 2014 és 2018 között pedig a NATO Katonai Bizottságának elnökeként dolgozott, arról is beszélt: megérti az ukránok csalódottságát, hogy eddig kevés tankot ajánlottak fel a nyugatiak. „Nincs más alternatívánk. Ha Ukrajnát támogatás nélkül hagyjuk, valószínűleg elvesztik a háborút. És ha ők veszítenek, mind vesztünk” – fogalmazott.

Azt is hozzátette: amint a legkisebb esély nyílik béketárgyalásra, meg kell próbálkozni vele, de most nem úgy tűnik, hogy lenne erre orosz akarat.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230201_petr_pavel_cseh_ukrajna_nato

Részvény: