A külügy két éve még tagadta, hogy orosz hackerek megtámadták volna meg az informatikai rendszerüket, most bizonyíték van rá, hogy többen tudtak róla

„Óvatosak legyenek szerintem” – mondta Szijjártó Péter az újságíróknak, miután szembesítették a bizonyítékokkal.

Két évvel ezelőtt a Direkt36 tárta fel, hogy orosz hackerek megtámadták a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium informatikai rendszerét, ezzel számos belső és egyben érzékeny adathoz jutottak hozzá.

A külügyminisztérium akkor ezt a kampányhazugságnak minősítette. A 444 viszont most olyan belső dokumentumokhoz jutott hozzá, amelyek egyértelműen bizonyítják, hogy Putyin hackerei valóban megtámadták a külügy rendszereit, és erről a külügyben is tudtak.

Szabó Hedvig altábornagy, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) akkori főigazgatója 2021-ben a támadásokról szóló jelentésében azt írta, hogy „több mint 4000 munkaállomás és 930-nál több szerver vált megbízhatatlanná.” Mindez azt is jelenti, hogy Putyin hackerei láthatták a külügy levelezéseit, a munkatársak személyes adatait és számos más érzékeny információt.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat ezen felül arról is pontosan tudott, hogy oroszok állnak a támadások mögött. „Az elmúlt időszakban történt támadások a támadási attribútumok révén az APT 28 (orosz, GRU) és APT 29 (orosz, FSB v. SVR) csoportokhoz köthetőek” – idézi a 444 a támadásról szóló, belső jelentést.

  • Az APT az advanced persistent threat rövidítése, amellyel az állami vagy államok által finanszírozott hekkercsoportokra utal
  • a GRU az orosz Felderítő Főcsoportfőnökség, vagyis a katonai hírszerző szolgálat rövidítése
  • az FSB (FSZB) az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatot jelenti, ami Oroszország legkiterjedtebb belföldi titkosszolgálata
  • az SVR (SZVR) pedig Oroszország külföldi hírszerző szolgálata.

A 444 idén május 13-án egy pilisi lakossági fórumon megkérdezte Szijjártó Pétert, hogyan lehetséges az, hogy két évvel ezelőtt orosz hackerek feltörték a külügy informatikai rendszerét. A portál mindezt azzal kapcsolatban kérdezte, hogy pár nappal korábban Orbán Viktor arról beszélt, hogy Magyarországnak van a legjobb nemzetbiztonsági rendszere. Szijjártó a lapnak azt válaszolta, hogy neki nincsen tudomása orosz támadásokról. A portál azonban szembesítette a minisztert a birtokába jutott dokumentumokkal.

Szijjártó ekkor már nem tudta tagadni a tényeket és azt mondta, hogy „az erre hatáskörrel és képességgel rendelkező szervezetek” megtették a szükséges lépéseket azért, hogy a veszélyt elhárítsák. Majd azt firtatta, hogy jogszerűen vannak-e a lap birtokában ezek a dokumentumok, egyúttal óvatosságra intette a 444 szerkesztőségét. Szijjártó ugyanis azt feltételezi, hogy valamilyen külső titkosszolgálat segítségével jutottak el a portálhoz az információk.

 „Óvatosak legyenek szerintem”

-mondta Szijjártó.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240516_a-kulugy-ket-eve-meg-tagadta-hogy-orosz-hackerek-megtamadtak-volna-meg-az-informatikai-rendszeruket-most-bizonyitek-van-ra-hogy-tobben-tudtak-rola

Részvény: