A Krímben nyaraló oroszok a novofjodorivkai támadás után tömegével menekülnének a félszigetről

Teljesen bedugult a forgalom a Krím-félszigetet Oroszországgal összekötő Kercsi-szorosi hídon.

A Novofjodorivka melletti Szaki légibázis elleni ukrán támadást követően kitört a pánik a Krím-félszigeten nyaraló orosz turisták körében, mintha csak most jöttek volna rá, hogy egy háború zajlik a szomszédságukban. Ezen persze nem segített az sem, hogy a helyi hatóságok Novofjodorivkában vészhelyzetet hirdettek.

A közösségi médiába felkerült videókon azt látni, hogy a Krímet Oroszországgal összekötő, a Kercsi-szoroson átívelő hídon álló autókban oroszok panaszkodnak arról, hogy nem akarják itt hagyni a Krímet, olyannyira otthon érezték magukat itt.

Augusztus 9-én az ideiglenesen megszállt Krímben, a Novofjodorivka melletti katonai repülőtérről robbanásokat lehetett hallani. Az oroszok által a félsziget vezetőjévé kinevezett Szergej Akszjonov arról számolt be, hogy egy ember meghalt, hat pedig megsérült. Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a Szaki légi támaszponton keletkezett tüzet több repülőgép lövedékének felrobbanása okozta. Később az orosz katonai tárca egyik forrása a TASZSZ-nak arról beszélt, hogy a Novofjodorivka melletti repülőtéren megsértették a tűzvédelmi előírásokat.

New York Times egy „magas rangú ukrán katonatisztre” hivatkozva azt írta, hogy állítólag ukrán erők állnak a megszállt Krímben lévő repülőtéren történt robbanások mögött. Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója kedden még arról beszélt, hogy Kijevnek nem volt köze a novofjodorivkai repülőtéren történt robbanásokhoz, ám nem zárta ki, hogy az akciót partizánok hajtották végre. Szerdán viszont az ukrán légierő elismerte a támadást.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20220810_Krim_haboru_tamaszpont_robbanas_menekulo_turistak

Részvény: