A Kreml Zelenszkij washingtoni útja miatt fenyegetőzik

Putyinnak túl „sűrű a napirendje” ahhoz, hogy eleget tegyen alkotmányos kötelezettségének, és beszédet intézzen a parlament két házához.

Nem fogja a tárgyalási folyamat felé mozdítani az ukrajnai konfliktust Volodimir Zelenszkij ukrán elnök washingtoni látogatása – jelentette ki a Kreml szóvivője újságíróknak. Dmitrij Peszkov kifogásolta, hogy az Egyesült Államok továbbra is szállít fegyvert Ukrajnának, és hogy egyre többfélét. „Mindez minden bizonnyal a konfliktus súlyosbodásához vezet, és nem sok jót ígér Ukrajna számára” – fogalmazott a szóvivő.

Peszkov nem tudta megerősíteni annak a hírnek a hitelességét, hogy elfogták annak az ukrán 80. önálló ejtőernyős rohamdandárnak a két tisztjét, amely orosz hadifoglyokat végzett ki Makijivkánal.

Azt hangoztatta, hogy az orosz védelmi minisztérium mindent el fog követni annak érdekében, hogy a helyzet javuljon az oroszok által elfoglalt és önkényesen függetlennek kikiáltott Donyecki Népköztársaságban. Így reagált arra, hogy az Ukrajnától elcsatolt régió megbízott vezetője, Gyenyisz Pusilin Vlagyimir Putyin elnökkel Moszkvában szerdán találkozva azt sürgette, hogy több légvédelmi eszközt telepítsenek a területre.

Peszkov bejelentette, hogy Putyin a „sűrű napirendje miatt” idén már nem fog üzenetet intézni a parlament két házához, ahogy azt az orosz alkotmány előírja. Ennek konkrét okát nem fedte fel, és közölte, hogy az ügyben az elnök nem konzultált az alkotmánybírósággal, ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy hasonló csúszás már korábban is előfordult. A legutóbbi ilyen beszéd tavaly áprilisban hangzott el.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20221221_kreml_volodimir_zelenszkij_ukrajna_washington

Részvény: