A Kreml új taktikája: rakétacsapások Kijevre és elviselhetetlen élet a fővárosban

Megérkeztek a téli fagyok, és Oroszország úgy döntött, hogy módosítja rakétatámadási taktikáját. A rakéták hiánya és a teljes kapacitással történő gyártás lehetetlensége már most nyilvánvaló, ezért Oroszország fő erőfeszítéseit Kijev energetikai infrastruktúrájának lerombolására és 3 millió ember életének elviselhetetlenné tételére összpontosítja. Van azonban egy meglehetősen egyszerű képlet Oroszország legyőzésére, elsősorban gazdaságilag, és ebben még egy olyan ország is segíthet, mint Magyarország.

         Az iráni UAV-ok kilövésekor (december 18-19.) Kijev energetikai infrastruktúrája kritikus pusztulást szenvedett, és az áramkimaradás mértéke a legnagyobb volt az egész Oroszország-Ukrajna háború alatt. Putyin az ezzel járó hideget „tömegpusztító fegyverként” akarja használni az ukrán infrastruktúra elleni egyszeri rakétacsapásokkal.

         A számok azt mutatják, hogy több millió kijevi lakos lett az első számú célpont. December 19-én éjjel egy Ukrajna elleni hatalmas támadás során Oroszország egy iráni gyártmányú UAV-t használt. Összesen 35 drónt bocsátottak ki, ebből 23-at Kijev felett. Ez megerősíti azt a tézist, hogy Vlagyimir Putyin és politikai és katonai  bosszúból, valamint tisztán politikai céllal rakétaterrort hajt végre Ukrajna fővárosában: a főváros lerombolásának hangsúlyos szimbolikus jelentése van (ugyanez az orosz politikusok által kívánt cél Kijev három napon belüli elfoglalása). A Kreml diktátora azonban nem a bosszúért és a célok eléréséért azt teszi. Putyin ily módon demonstrálja Ukrajnának és a Nyugatnak diktátumát, és kikényszerített tárgyalásokra utal.

         A háború most egy elhúzódó szakaszba lépett. Éjszaka indítják a drónokat: azért, hogy nehezítsék észlelésüket, valamint hogy az oroszok meghatározzák az ukrán légvédelem helyét. November 23-a után Oroszország összesen több mint 150 rakétát és UAV-t lőtt ki csak Kijevre. A második világháború vége óta egyetlen európai főváros sem szenvedett el ilyen csapásokat. De érdekes tény, hogy ezeknek a rakétáknak az abszolút többsége nem katonai parancsnoki állásokat (ami logikus lenne), hanem energiaipari létesítményeket talált el.

         Az ukrán erők hatékonyan használják fel a rendelkezésre álló légvédelmi eszközöket, azonban nyilvánvaló, hogy ez nem elég nekik: Oroszország szándékosan hajt végre tömeges kilövéseket, az ukrán légvédelmi rendszerek pedig nem képesek minden rakétát vagy drónt semlegesíteni. Oroszország kizárólag polgári célpontokra csap le. Minden egyes rakétatámadás Ukrajna fővárosa ellen több milliárd dolláros kárt okoz. Az energetikai infrastruktúra pusztulása óriási: minden további támadás után az áramkimaradási intervallumok egyre hosszabbak lesznek. Ezúttal a problémák december 20-ig megfigyelhetők voltak. Oroszország tehetetlensége a fronton Putyin gyűlöletét váltotta ki az összes ukrán iránt, ami valami olyasmivé válik, mint a fix-gondolat – a lehető legtöbb ukrán megsemmisítése (még a polgári lakosság körében is), ami inkább népirtás.

         Oroszország teljes legyőzésének képlete nagyon egyszerű. A csatatéren Ukrajna fegyveres erői legyőzik az orosz hadsereget, az uniós országok pedig gazdaságilag megszorongatják Oroszországot.

         A kollektív Nyugatnak szigorú szankciókkal kombinálva mindent meg kell tennie, hogy „biztonsági kupolát” hozzon létre Ukrajna kulcsfontosságú városai felett, hogy megakadályozza az infrastruktúra orosz rakéták általi megsemmisítését. A légvédelmi és rakétavédelmi rendszerek azonnali szállítása Ukrajna számára a fő prioritás és axióma: milliók életét menthetik meg, és megvédhetik Európát a „menekültek cunamijától”. A Kreml minden újabb rakétatámadásával Magyarország azt kockáztatja, hogy áram nélkül marad, mert az egyik fő fogyasztója. Ráadásul az Oroszországban már fogynak a rakéták, az újak gyártása pedig óriási forrásokat igényel. Ezért a kívánt eredmény nélkül (kijeviek millióinak elviselhetetlen életének megteremtése és az EU-ba irányuló „mesterséges” migrációs hullám létrehozása) a Kreml többé nem fogja tudni megmagyarázni a háború szükségességét saját utódainak. Az oroszok sok kérdést fognak feltenni saját kormányukkal szemben, hogy mindez miért, és miért romlott sokszor a gazdasági helyzetük. A pénzhiány és a lakosság támogatásának hiánya miatt (a háború idején fő adóbeszedésének tömege) az orosz hadiipari komplexum nem tud új fegyvereket gyártani és vásárolni Iránból, így a Kreml agressziója kénytelen lesz felfüggeszteni.

         Ukrajna a hideg évszakból 2 hónapot az orosz rakétacsapásoknak való ellenállással töltött. Még 3 hosszú hideg hónap áll előttünk. Ez három kockázatos hónap, és Magyarország zavartalan áramellátása nélkül marad, az EU számára három hónap, amikor migránshullám özönlehet hozzájuk, és védelmi státuszt kérhet. Akkor Oroszország intenzíven gyárt rakétákat, emellett megállapodást kötött Iránnal további rakéta- és UAV-tételek szállításáról. Valójában minden jelentős léghőmérséklet-csökkenés után Oroszország rakétákkal vagy UAV-okkal teszi a csapást. Rendkívüli hideg esetén ukránok millióinak élete kerül veszélybe, és ez egy igazi Putyin által okozott „hideg népirtás”.

Részvény: