A Kreml szolgálatában: Magyarország továbbra is segíti az Oroszországot, ezúttal a szankciók enyhítésében

         December 15-én este az EU-csúcson megállapodtak az ukrajnai fegyveres agresszió miatt Oroszországgal szembeni kilencedik szankciócsomagról, amelyet korábban az Európai Bizottság javasolt. Előírja az Oroszország mintegy 200 magánszemélyének és vállalatának – köztük a katonaság, a védelmi ipar képviselői, az Állami Duma és a Föderációs Tanács tagjai, miniszterek, kormányzók és politikusok – szankciólistára való felvételét; további három orosz bank elleni szankciók és a kettős felhasználású árukra vonatkozó további exportkorlátozások – olyan intézkedések, amelyek megnehezítik Oroszország számára a drónokhoz való hozzáférést az ukrán civilek és a polgári infrastruktúra elleni terrortámadások miatt.

         Sajnos még ez a meglehetősen nyilvánvaló kérdés sem volt túlzásoktól mentes. Először is, a balti államok és Lengyelország eleinte blokkolta az új csomagot, mivel egyes országok az élelmiszerexport biztosításának ürügyén felajánlották a javasolt korlátozások enyhítését. De a józan ész még mindig győzött, mert egy terrorista országgal való kereskedés Oroszország Ukrajna elleni háborújának támogatását jelenti.

Másodsorban természetesen hazánk oroszbarát ambícióiról van szó. Így Magyarország az általa kirobbantott háború miatt Oroszországgal szembeni kilencedik szankciócsomagról folytatott tárgyalások során az EU vezetői között elérte, hogy három orosz minisztert kizárjanak a szankciós listákról.

         A Szabadság Rádió tudósítója, Rikard Jozwiak ezt írta Twitterén: „Magyarországnak végül sikerült elérnie, hogy kizárják (a listáról) az orosz energia-, sport- és egészségügyi minisztereket.”

         Így Magyarország nemcsak az új szankciócsomag bevezetéséről szóló uniós határozat elfogadását késleltette, hanem az orosz érdekeket is azok mérséklése irányába közvetítette. Meddig tűri az EU ezt a magatartást, az idő eldönti.

Részvény: