A kormány kiterjesztette a téli igazgatási szünetet

A különleges jogállású szerveknél és az önkormányzatoknál – az alkalmazottak szabadságának a terhére – igazgatási szünet rendelhető el – erről döntött a kormány. A kormány korábban már elrendelte, hogy a kormányzati igazgatási szerveknél téli szünet lesz 2022. december 22-től 2023. január 6-ig.

AMagyar Közlönyben csütörtök este megjelent „a különleges jogállású szerveknél és a helyi önkormányzatok képviselő-testületeinek hivatalánál elrendelhető igazgatási szünetre alkalmazandó veszélyhelyzeti szabályokról” címet viselő kormányrendelet.

A különleges jogállású szerv – egyebek mellet – a Köztársasági Elnöki Hivatal, az Alkotmánybíróság Hivatala, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Gazdasági Versenyhivatal, a Magyar Tudományos Akadémia Titkársága. Az igazgatási szünetet a különleges jogállású szerv vezetője, illetve a helyi önkormányzat képviselő-testülete rendelheti el.

A Hivatalos Értesítőben az igazgatási szünet különleges jogállású szervnél történő elrendeléséről szóló közleményt 2022. november 30-ig közzé kell tenni. A helyi önkormányzat képviselő-testülete az igazgatási szünet elrendeléséről szóló határozatát szintén november 30-ig a helyben szokásos módon kell közzétenni.

Az igazgatási szünetre eső valamennyi munkanapra szabadságot kell kiadni, úgy hogy

először a 2022-ben esedékes szabadságot kell kiadni,
ha ez nem elegendő, a 2023-ban esedékes szabadságot kell kiadni.
A rendelet pénteken lép hatályba és 2023. január 9-én hatályát veszti.

A kormány korábban – szeptember 9-én – kormányzati igazgatási szünetről is döntött, amely 2022. december 22-től 2023. január 6-ig tart. A munkáltatónak kötelező szabadságot kiadni az igazgatási szünetre eső valamennyi munkanapra, a kormányzati igazgatási szervnél foglalkoztatott személyek részére.

Forrás:https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/kormany-rendelet-igazgatasi-teli-szunet-energia.763053.html

Részvény: