A két szakadár „népköztársaság” és a herszoni megszállt terület is haladéktalanul megtartaná a népszavazást

Donyeckben még az elektronikus szavazást is lehetővé tennék ennek érdekében.

A területi közgyűlés a régió jövőjéről szóló népszavazás haladéktalan megtartását kérvényezte Herszon megye oroszok által kinevezett vezetőjétől, Vlagyimir Szaldótól – írja a RIA Novosztyi. A hír azért is érdekes, mert hasonló indítványokat jelentett be hétfőn a donyecki és a luhanszki „népköztársaság” is. Ez pedig azt jelenti, hogy záros határidőn belül megtörténhet a három régió csatlakozása Oroszországhoz.

„Biztosak vagyunk benne, hogy a kezdeményezést a herszoni régió lakosai egyöntetűen támogatják majd és az Oroszországhoz való csatlakozásunk nem csak a történelmi igazság diadala lesz, hanem biztonságot jelent és új lehetőségeket nyit meg a vidékünk újbóli felvirágoztatásához vezető úton és visszahozza életünkbe a békét” – áll a testület közleményében.

A történtekhez kapcsolódó mai hír, hogy a népszavazást a donyecki népköztársaság területén elektronikus formában is lehetővé teszik. Már csak az a kérdés, hogy mennyiben tudják szavatolni egy háborús területen zajló, elektronikus népszavazás tisztaságát, illetve az, hogy érdekel-e ez egyáltalán valakit a helyi döntéshozók közül?

Frissítés:

A két szakadár „népköztársaság” már a népszavazás dátumát is kihirdette, eszerint szeptember 23 és 27 között szavazhatják meg Donyeckben és Luhanszkban az Oroszországhoz való csatlakozást. Gyenisz Pusilin, a donyecki kamuállam vezetője arra kérte Vlagyimir Putyint, hogy a népszavazás után mihamarabb hozzon döntést a terület sorsáról.  

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20220920_haboru_nepszavazas_Donyeck_Luhanszk_Herszon

Részvény: