A honvédő ukrán katonák képét nyomtatták az új 20 hrivnyás bankjegyre

A húszhrivnyás egyik oldalán egy klasszikus világháborús képet idéző beállításban ukrán katonák emelik magasba a nemzeti zászlót, míg a bankjegy másik oldalán az oroszok által elkövetett háborús bűnökre tesznek utalást.

Az ukrán jegybank csütörtökön emlékbankjegyet mutatott be a háborús évforduló alkalmából – írja a CNN. A húszhrivnyás (kb. 200 forint) bankó egyik oldalán három katonát látni, akik a klasszikus Ivo Dzsima-i fotóhoz hasonlóan emelik magasba a nemzeti zászlót, míg a másik oldalán két összekötözött kéz látható, ami nyilvánvaló utalás az állítólagos háborús bűncselekményekre, amelyekkel Kijev az orosz erőket vádolja Ukrajnában, mely vádakat Moszkva visszautasítja.

„A háború évfordulója alkalmából úgy döntöttünk, hogy olyan emlékbankjegyet bocsátunk forgalomba, amely egy kis darab papíron egyévnyi érzelmet ábrázol” – mondta Andrij Pisnij, az ukrán jegybank elnöke a Kijevben tartott bemutatón.

A jegybank a tavaly február 24-i invázió óta keményen dolgozik a stabilitás fenntartásán és azon, hogy a gazdaság talpon maradjon. A nyugati partnerek több milliárd dolláros külföldi segélyének köszönhetően Ukrajna keményvaluta-tartalékai közel 30 milliárd dollárra nőttek, ami valamivel magasabb, mint amekkora a háború kezdetén volt. Pisnij elmondta, hogy az új bankjegy, amely innovatív biztonsági elemeket is tartalmaz, 300 ezer példányban kerül forgalomba.

A jegybank tisztviselői közölték, hogy a bankjegy megtervezése és előállítása körülbelül nyolc hónapot vett igénybe, és a bank egy sor másik emlékbankjegyet is tervez, amelyek vizuálisan is megörökítik majd a háborút, sőt, már a győzelemről és az újjáépítésről való megemlékezésre is van ötletük.

„Ebben az évben az ukránok rájöttek erejükre, jelentőségükre, arra, hogy nemcsak ellenállni, hanem győzni is tudnak, győzni anélkül, hogy egyetlen háborús bűntényt, egyetlen romba dőlt házat megbocsátanának – mondta Pisnij. – Ennek a győzelemnek nagyon magas lesz az ára, de el fog jönni és a miénk lesz”.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20230224_haboru_jegybank_bankjegy_evvordulo_Ukrajna

Részvény: