A Herszonnál védekező orosz egységeket nem töltötték fel rendesen és az ellátásuk is gyenge

A brit védelmi minisztérium szokásos napi összefoglalójában azt írja, hogy az átszervezett orosz parancsnoki struktúra működőképességét is próbára teszi az ukrán támadás.

A korai hétfői óráktól kezdve az ukrán fegyveres erők több dandárja is fokozta a déli frontra nehezedő tüzérségi nyomást. A nagy hatótávolságú, precíziós csapásaikkal az orosz utánpótlás mozgását akadályozzák eredményesen. Egyelőre még nem lehet pontosan meghatározni az ukrán előrenyomulás mértékét – írja kedd reggeli tájékoztatójában a brit védelmi minisztérium.

Augusztus elejétől az oroszok komoly erőfeszítéseket tettek a Dnyeper nyugati partján, Herszon környékén állomásozó csapataik megerősítésére. A Déli Katonai Körzethez tartozó 49. összhaderőnemi hadsereg csapatait nagy valószínűséggel kiegészítették a Keleti Katonai Körzetből érkezett 35. összhaderőnemi hadsereg elemeivel. Ugyanakkor a Herszon körül állomásozó egységek vélhetően nincsenek rendesen feltöltve, ráadásul az ellátmányuk a Dnyeperen túlról érkezik kompokon és pontonhidakon át, ami az ukrán tüzérség fenyegetése miatt meglehetősen törékeny megoldásnak tűnik.

A két katonai körzet egységeinek összevonása arra utal, hogy az oroszok jelentős mértékben átszervezik erőiket Ukrajnában. Komoly esélye van annak, hogy szakítanak az eddigi, egymástól viszonylagos függetlenséget élvező hadműveleti parancsnokságok rendszerével, amiket a háború korai időszakának kudarcai terhelnek. Az új rendszer próbáját pedig az éppen zajló ukrán támadás jelentheti, amennyiben beválik, úgy a dél-ukrajnai orosz védelem is működőképes lehet.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20220830_Herszon_tamadas_haboru_brit_vedelmi_miniszterium

Részvény: