A Hamász vezetője szerint hamarosan meállapodás születhet Izraellel a tűzszünetről

Ha megszületik az egyesség a Katar által vezetett tárgyalásokon, akkor valószínűleg túszokat is szabadon fognak engedni.

A Hamász közel áll ahhoz, hogy fegyverszüneti megállapodást kössön Izraellel – közölte Iszmail Haníje (kapcsolt képünkön), a Hamász vezetője a Telegramon.

A mozgalom átadta válaszát a katari testvéreinek és a közvetítőknek, és közel vagyunk a fegyverszüneti megállapodáshoz

– fogalmazott  Hamász-vezér, de további részleteket nem árult el.

CNN szerint ugyanakkor ez a bejelentés egybevág az amerikai külügy korábbi közleményével.

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője hétfőn azt mondta, hogy a tárgyaló felek közelednek a megállapodáshoz a Hamász által fogva tartott túszok szabadon bocsátása ügyében – de ő sem volt hajlandó kifejteni egy esetleges megállapodás részleteit.

Tudom, hogy mindenkit a számok érdekelnek, illetve az, hogy kiket engedhetnek szabadon, de a szó legszorosabb értelmében valós időben dolgozunk a részleteken mindkét féllel tárgyalva. Úgyhogy azt hiszem, jobb, ha nem spekulálok arról, hogyan fog kinézni ez a megállapodás

– fogalmazott Kirby. azt is elmondta, hogy az USA elsősorban az amerikai túszok kiszabadítására fókuszál.

Az elmúlt napokban a CNN meg nem nevezett forrásai többször is arról beszéltek, hogy az Egyesült Államok, Izrael és a Hamász közötti, hetek óta tartó, Katar közvetítésével zajló tárgyalásokat követően megállapodásra van kilátás, amely alapján túszok szabadon bocsátása és a harcok átmeneti szüneteltetése várható.

A háborúrol szóló tudósításunkat itt találja:

Biden szerint közel az alku a Hamász túszainak szabadon bocsátásáról – percről percre a háborúról

Az elmúlt napokban több mint száz embert evakuáltak az al-Shifa kórházból, amiről az IDF azt állította, alatta található a Hamász vezérközpontja, a WHO pedig azt mondta róla a „halál övezete”. Az IDF vasárnap egy kutyára szerelt kamerával hatolt be a kórház alá, amiről azt nyilatkozták: terroralagutat találtak.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20231121_A_Hamasz_vezetoje_szerint_hamarosan_meallapodas_szulethet_Izraellel_a_tuzszunetrol

Részvény: