A Hamász csak a gázai harcok leállítása esetén tárgyalna a túszokról, de Izrael erre nem hajlik

„Izrael nem fejezi be a háborút cserébe az összes túsz kiszabadításáért” – jelentette ki Netanjahu miniszterelnök közeli munkatársa.

A Hamász közleményben jelentette be, hogy akkor kész a túszegyezményre, ha Izrael befejezi az iszlamista palesztin szervezet október 7-i támadása után megindított háborút a Gázai övezetben.

A terrorcsoport az új izraeli javaslatra válaszolva kijelentette, hogy kész „teljes megállapodást” kötni Izraellel, beleértve az összes túsz szabadon bocsátását, cserébe a palesztin biztonsági foglyokért, de csak akkor, ha Izrael „felhagy a gázai emberek elleni háborújával és agressziójával.”

A Hamász azt is közölte, arról tájékoztatta a közvetítőket, hogy csak akkor tér vissza a túszegyezményről szóló tárgyalásokhoz, ha Izrael az egyezkedés kezdetén beszünteti minden hadműveletét a Gázai övezetben.

„Izrael nem fejezi be a háborút cserébe az összes túsz kiszabadításáért” – mondta ugyanakkor Cahi Hanegbi nemzetbiztonsági tanácsadó csütörtökön az Izraelből október 7-én elraboltak családtagjaihoz szólva.

Hanegbi a családokkal tartott csütörtöki találkozóján úgy vélte, hogy a kormány „első szakaszban” megállapodást köthet a „humanitárius” kategóriába tartozó túszok, vagyis a nők, betegek és idősek visszajuttatásáról.

A találkozón a 12-es kereskedelmi televízió beszámolója szerint Hanegbi, Benjámin Netanjahu miniszterelnök közeli munkatársa tartott megbeszélést a hozzátartozókkal, és egy női rokon sírva távozott a helyszínről.

„Nem hiszek abban, hogy ennek a kormánynak sikerül az egész megállapodást lezárnia. Ez a kormány nem fog döntést hozni a háború leállításáról az összes túsz visszatéréséért. Folytatnunk kell a harcot, hogy ne legyen újabb október 7. 2027 októberében” – mondta Hanegbi.

„Ha a túszok nem térnek vissza heteken vagy néhány hónapon belül, nincs másik tervünk. Folytatjuk a harcot Gázában és északon, és csak ezután fogunk új helyzetértékelést tartani” – hangoztatta, mire az egyik résztvevő válaszul állítólag azt közölte: „Nos, akkor elvesztünk”. „Így van” – felelte neki a nemzetbiztonsági tanácsadó.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20240531_izrael-haboru-hamasz-gazai-ovezet-tuszok

Részvény: