A háború egy éves évfordulójára nagy rakétatámadást időzíthetnek az oroszok

Danyilov szerint Ukrajnában már tisztában vannak azzal, milyen, amikor 115-120 rakéta repül Ukrajna területére, az ukrán erők készen állnak erre a támadásra is.

Oroszország egy újabb nagyszabású rakétatámadást készít elő Ukrajna ellen, amelyet február 23-24-én hajthatnak végre – jelentette ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi tanács (RNBO) titkára. Olekszij Danyilov erről csütörtökön egy tévéműsorban beszélt, de azt is hozzátette:

Ezzel a nappal is megbirkózunk.

Nem először érkezik hír arról, hogy az ukránok egy újabb, nagyszabású orosz offenzívára készülnek. Már a múlt hét elején is lehetett tudni, hogy az ukrán hírszerzés szerint az orosz hadsereg készleteket és egységeket halmoz fel a keleti és délkeleti fronton. Az ukrán vezetés ebből arra következtetett, hogy Putyin kiadta a parancsot a seregnek: márciusig el kell foglalniuk teljes Donyeck és Luhanszk megyét.

Az Ukrenerho áramszolgáltató vállalat közben közölte, hogy a csütörtökre virradóan végrehajtott orosz rakéta- és dróntámadás miatt nem kell korlátozni az áramfogyasztást Ukrajnában. Sőt, azt állítják, hogy már öt egymást követő napja nincs hiány az energiarendszerben, és csütörtökre sem jeleztek előre ilyet.

Az energiarendszerben minden típusú erőmű üzemel, a hő- és víztermelés a délelőtti és esti órákban a csúcsfogyasztás fedezetét biztosítja. Az ország villamosenergia-ellátásának stabilizálódása következtében csökken a villamosenergia-import

  • olvasható az Ukrenerho jelentésében.

Az állami cég ugyanakkor hozzátette, hogy Odessza megyében a korábbi orosz rakétacsapások következtében megsérült infrastruktúra miatt továbbra is hálózati korlátozások vannak érvényben. Ebben a városban ütemezett óránkénti leállásokat alkalmaznak a berendezések túlterhelésének elkerülése érdekében.

Herman Haluscsenko energetikai miniszter Facebook-bejegyzésében megerősítette, hogy csütörtökön – az előző öt naphoz hasonlóan -, az áramtermelés fedezni fogja a fogyasztást, sőt, már némi tartalék is keletkezett az energiarendszerben. Az ország villamosenergia-termelésének több mint felét a rivnei, a dél-ukrajnai, és a hmelnickiji atomerőművek állítják elő.

A harkivi régió energetikai szakemberei kevesebb mint egy nap alatt befejezték a javításokat, és helyreállították az áramellátást Kupjanszkban és a környező területeken – tette hozzá Haluscsenko.

Ezeket a településeket szerdán áramtalanították az orosz erők ágyúzása miatt – írja az Ukrajinszka Pravda hírportál.

A dél-ukrajnai Herszon megye kormányzói hivatala a Telegramon arról adott hírt, hogy egy házaspár életét vesztette reggel egy orosz tüzérségi lövedék becsapódása következtében a Beriszlav közelében lévő Zmijivka faluban.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230216_Danyilov_Oroszorszag_nagyszabasu_raketatamadast_tervez_Ukrajna_ellen_februar_vegere

Részvény: