A fronton szolgáló kárpátaljai katonát díjazott Ujhelyi István

Traski Viktor, az Ungvári Nemzeti Egyetem docense, az ukrán fronton önkéntes katonai szolgálatot teljesítő kárpátaljai magyar családapa kapta idén a Rendületlenül-díjat; erről az elismerést alapító Ujhelyi István EP-képviselő számolt be. A politikus elmondta: az elismerést olyan, határainkon túl élő magyaroknak ítélik oda immár harmadik éve, akik fáradhatatlanul építik, ápolják a helyi magyar közösségeket, és ezzel is erősítik nemzetünk pozitív megítélését a közös hazánktól távol.

Traski Viktor megtiszteltetésnek nevezte az elismerést, amelyet minden kárpátaljai magyar nevében vett át jelképesen az online beszélgetés keretében. A fiatal kandidátus elmondta, hogy bár egyetemi tanárként nem lett volna sorköteles, azért jelentkezett önként a frontra, mert tükörbe akar nézni a háború után is, és mindent megtenni azért, hogy megvédhessék Ukrajnát az orosz agressziótól. „Azért küzdök, hogy szabadon és nyugodtan Kárpátalján tudjak élni. Ez nagyon hasonló ahhoz, ami az 1848-as forradalom elve is volt. Az önvédelmi harcunk talán mégis közelebb áll az 1956-os eseményekhez, akkor is a ruszkik voltak a főszereplők” – fogalmazott Traski Viktor. Az ungvári tanár elmondta: nem könnyű mentálisan bírni a háború megpróbáltatásait, amikor kis falvakban tragikus sorsú gyermekekkel találkozik, mindig a sajátjaira gondol, akik – ha nem állítják meg az orosz agressziót – akár hasonló sorsra juthatnak.

A Rendületlenül-díjat az elmúlt években eddig ketten kapták meg: Ildikó “Indy” Mair, a skóciai magyar közösség egyik vezetője, valamint Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház vezetője.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/03/15/orosz-ukran-haboru-percrol-percre-elo-tudositas-marcius-15-putyin-zelenszkij/#a-fronton-szolgalo-karpataljai-katonat-dijazott-ujhelyi-istvan

Részvény: