A francia külügyminiszter Odesszában az ukrán fegyverszükségletről tárgyal

Catherine Colonna francia külügyminiszter csütörtökön a kelet-ukrajnai stratégiai fontosságú ukrán kikötővárosban, Odesszában kezdett látogatást, amelynek során igyekszik erősíteni országa kapcsolatait Ukrajnával, és megvitatja az ország fegyverszükségleteit.

A párizsi diplomácia vezetőjének útja kapcsán egy francia diplomáciai forrás a Reuters szerint újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy amennyiben Oroszország célja megfosztani Ukrajnát minden tengeri hozzáféréstől, egy nap eljut Odesszáig. A gabonakivitelben kulcsszerepet betöltő kikötőváros birtokbavételével ugyanis destabilizálható Moldova, Románia és az egész európai terület. A nyilatkozó hozzátette,

A látogatás azt akarja demonstrálni, hogy Odessza nem pusztán egy ukrán település, hanem a világörökség részévé nyilvánított város.

A megszólaló ezzel arra utalt, hogy szerdán az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) világörökségi helyszínné nyilvánította a veszélyeztetett Odessza történelmi óvárosát.

Éppen a francia külügyminiszter érkezésének napján Odesszát is orosz rakétatámadás érte.

A francia külügyminiszter látogatásának keretében találkozik ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával, hogy humanitárius és katonai segítségnyújtásról tárgyaljon. A megbeszélésen valószínűleg szóba kerül majd az is, hogy Franciaország kész-e francia Leclerc tankokat szállítani, miután az Egyesült Államok és Németország kötelezettséget vállalt harckocsik szállítására, megnyitva ezzel az utat más szövetségesek hasonló döntése előtt.

Franciaország eddig AMX-10 RC páncélozott harcjárműveket ígért Ukrajnának, de nem kötelezte el magát a Leclerc harckocsik küldése mellett. Azzal érvelt, hogy a német Leopard tankokkal ellentétben, amelyek mindenütt jelen vannak Európában, és melyekből akár kétezer is rendelkezésre állhat, a Leclercekből csupán mintegy 200 darab van, ráadásul már nem is gyártják.

Francia források szerint a Leclerc karbantartása vesződséges, ami megnehezíti egy logisztikai lánc létrehozását Ukrajnában, és mivel Párizs csak kis számban tudná biztosítani ezeket a tankokat, így a helyszínen korlátozott az értékük. A párizsi kormány közölte, hogy tanulmányozza a kérést, és hamarosan döntést hoz.

Colonna kijelentette:

Nem azt mondom, hogy nem fog megtörténni, de nem hiszem, hogy ez hatalmas különbséget jelentene.

Hozzáfűzte: Kijev ugyanakkor világossá tette Franciaország számára, hogy Párizs részéről a légvédelmi és radarrendszerek, valamint a lőszerek élveznek elsőbbséget a fegyverszállítások során.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/01/26/orosz-ukran-haboru-percrol-percre-elo-tudositas-januar-26/#a-francia-kulugyminiszter-odesszaban-az-ukran-fegyverszuksegletrol-targyal

Részvény: