A francia elnökkel tárgyalt Novák Katalin

Emmanuel Macron francia elnökkel egyeztetett Novák Katalin köztársasági elnök kedden Reykjavíkban, ahol Európa 46 országának vezetői gyűltek össze az Európa Tanács tagországainak csúcstalálkozóján. A magyar államfő később arról is beszámolt, hogy találkozott az olasz miniszterelnökkel is.

Az államfő a hivatalos Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben felidézte, hogy húsz éve nem volt példa olyan csúcstalálkozóra, amely most kezdődik az izlandi fővárosban.

„A tanácskozás előtt Emmanuel Macron francia elnökkel egyeztettünk. Európának stratégiai autonómia kell, hogy saját érdekei mentén tudjon döntéseket hozni. Ehhez azonban mihamarabbi béke szükséges Ukrajnában. Számítunk egymásra” – írta Novák Katalin.

Az államfő hozzátette: „a nemzetközi fórumokon is kiállok a békéért: most az Európa Tanács csúcson, az európai vezetők reykjavíki tanácskozásán, csütörtökön pedig New Yorkban az ENSZ-ben”.

A barátnőjével is találkozott a köztársasági elnök

Novák Katalin egy másik Facebook-posztjában arról is beszámolt, hogy találkozott az olasz miniszterelnökkel is.

„Baráti beszélgetés Rejkjavíkban Giorgia Melonival, az olasz miniszterelnökkel, barátnőmmel. Szövetségesek vagyunk könnyű és nehéz időkben egyaránt. A hagyományos családi értékek mellett, az illegális migráció ellen is közösen lépünk fel” – írta a magyar államfő.

Forrás:https://www.napi.hu/kulfold/novak-katalin-emmanuel-macron-izalnd.771347.html

Részvény: