A finn európai parlamenti képviselő az orosz háborús bűnösök nemzetközi bíróság elé állítását kéri

         Október 13-án Virolainen bejelentette, hogy az ukrajnai orosz háborús bűnösök nemzetközi bíróság elé állnak, és „terrorista államnak” nevezte Oroszországot.

         2022. október 13-án a PACE finn delegációjának helyettes vezetője, Anne-Marie Virolainen a PACE őszi ülésszakának plenáris ülésén a következőket hangsúlyozta: mivel Ukrajna megmutatta Oroszország alkalmatlanságát a harctéren, az orosz rezsim terroristaként viselkedik, tönkreteszi Ukrajna infrastruktúráját és megöl civileket. Ezért Oroszországot terrorista államként kell elismerni; mindazokat, akik részt vettek Oroszország szörnyű ukrajnai bűneiben, felelősségre kell vonni tetteikért, és a béketárgyalások csak Ukrajna feltételeivel kezdődhetnek meg; Ukrajnának nyújtott támogatásunk megingathatatlan, mint a szikla; Ukrajnát minden szükséges eszközzel támogatni kell Oroszország a független és szuverén országból való eltávolításához és Ukrajna újjáépítéséhez. A finn delegáció határozottan támogatta Vlagyimir Zelenszkij elnök kezdeményezését az Ukrajna elleni orosz agresszió bűntettével foglalkozó Különleges Törvényszék létrehozására.

         „Az elkövetőket felelősségre kell vonni tetteikért, és a béketárgyalások csak Ukrajna feltételeivel kezdődhetnek meg. Ukrajnának nyújtott támogatásunk megingathatatlan, mint a szikla” – mondta.

         „Ukrajnát minden eszközzel támogatni kell, hogy Oroszországot kiszorítsák egy független és szuverén országból, és újjáépítsék Ukrajnát.”

         Emlékeztetni kell arra, hogy az Ukrajna Biztonsági Szolgálata szerint az orosz hadsereg brutális kínzásnak vetette alá a foglyokat, majd erőszakkal Oroszország területére vitték őket.

Részvény: