A fiát nevezte ki a kormány élére a szaúdi király

Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi uralkodó a fiát, Mohamed bin Szalmán trónörököst nevezte ki kedden a szunnita királyság miniszterelnökévé

– közölte az SPA helyi hírügynökség a vonatkozó királyi rendeletre utalva.

Eddig a kormányfői tisztséget Szalmán bin Abdel-Azíz személyesen látta el.

A király másik fiát, Háled bin Szalmánt védelmi miniszternek nevezte ki. Abdulaziz bin Szalmán, aki szintén a király egyik fia, megtarthatta energiaminiszteri posztját, ahogy Feiszal bin Farhán Ál Szaúd külügyminiszter és Mohammed al-Dzsadan pénzügyminiszter is.

A Reuters hírügynökség felidézte, hogy Mohamed bin Szalmán a királyság de facto vezetője, és eddig a védelmi tárcavezető tisztségét töltötte be. Háled herceg Mohamed bin Szalmán fivére és korábban a védelmi miniszter, vagyis bátyja helyettese volt.

A rendelet értelmében a 86 éves uralkodó továbbra is elnökölni fog a kabinet ülésein. Szalmán bin Abdel-Azíz király ugyanakkor az utóbbi két évben többször is kórházi kezelésre szorult.

Mohamed bin Szalmán 2017 óta egy sor gazdasági és társadalmi reformot vezetett be: igyekezett diverzifikálni az ország gazdaságát, felszámolandó az egyoldalú függőséget a kőolajtermeléstől, engedélyezte a nőknek az autóvezetést és korlátozta a vallási vezetők társadalmi hatalmát. Reformjai ugyanakkor a másként gondolkodókkal szembeni masszív fellépéssel jártak együtt, jogvédők, nőjogi aktivisták, üzletemberek kerültek börtönbe.

Bin Szalmán nevéhez kötődik a többek között a Washington Postnak dolgozó Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró megkínzása és meggyilkolása.

Az amerikai hírszerzés tavaly jelentette ki, hogy bin Szalmán koronaherceg hagyta jóvá az isztambuli főkonzulátuson történt vérengzést.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/09/28/mohamed-bin-szalman-szaud-arabia-tronorokos-miniszterelnok/

Részvény: