A dán miniszterelnök meghívta a kormányba a legyőzött vetélytársait

Jobboldali vetélytársait nevezi ki új, többpárti kormányának kulcsfontosságú tisztségeibe Mette Frederiksen dán szociáldemokrata kormányfő, írja az MTI.

Frederiksen Szociáldemokrata Pártja a november elsejei általános választásokon a szavazatok több mint egynegyedét szerezte meg, és ezzel a parlament legnagyobb frakcióját adja. A vörös koalíció összesen 90 parlamenti helyet tudhat magáénak a 179-ből, amely pont elegendő lett volna ahhoz, hogy a centristák nélkül alakítsanak kormányt. A miniszterelnök azonban széles körű kormányalakítást tűzött ki célul.

A csütörtök délelőtti bejelentése szerint

a választáson második helyen végző, jobboldali kék blokk vezetője, Jakob Ellemann-Jensen liberális párti vezető miniszterelnök-helyettes és védelmi miniszter lesz, míg Lars Lokke Rasmussen volt miniszterelnök, az újonnan alakult, a választáson a harmadik legtöbb szavazatot szerző Mérsékelt párt vezetője a külügyi tárca élére került.

A kormányfő kedden egyezett meg a korábbi ellenzékkel pártok közötti megosztottságokon átívelő koalíció létrehozásáról, miután a Liberális Párt és a Mérsékelt párt lemondott arról, hogy jogi vizsgálat induljon annak feltárására, hogy Frederiksen milyen szerepet játszott a dániai nyércállomány törvénysértő leölésében.

Ezzel gyakorlatilag véget ért a Frederiksen első hivatali ideje alatt kirobbant politikai botrány, amely a mezőgazdasági miniszter távozásához, a „nyilvánosság durva félrevezetése” miatt őt ért kemény bírálatokhoz és az előrehozott parlamenti választásokhoz vezetett.

Az új kormányba bekerült a dán energiaipari vállalatok lobbiszervezetének korábbi vezetője, aki nem választott képviselő. Lars Aagard az energiaellátási, klímavédelemi és közüzemi tárca vezetője lett.

Az új koalíció 23 minisztere közül nyolc nő.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/12/15/mette-frederiksen-dania-kormanyalakitas-jakob-ellemann-jensen-lars-lokke-rasmussen/

Részvény: