A cseh államfő szerint ma már nehéz tartalommal megtölteni a V4-es együttműködést

Sosem titkoltam, hogy bizonyos kételyekkel viseltetek a V4-es együttműködés hatékonyságát illetően

– mondta szlovák kollégájával tartott sajtótájékoztatóján Csehország államfője, Petr Pavel Pozsonyban.

Beiktatása óta a cseh elnök első útja Szlovákiába vezetett, ahol az újságírók több kérdést is neki szegeztek a V4-es együttműködéssel kapcsolatban. Az Új Szó szemléje szerint egy ízben azt kérdezték Paveltől, mit gondol arról, hogy Magyarországot ki kellene zárni a tömörülésből, hogy a továbbiakban csak Csehország, Lengyelország és Szlovákia fűzze szorosra a diplomáciai kapcsolatokat. A cseh államfő itt elmondta, az együttműködés életrehívásának eredeti célja az európai struktúrákhoz való csatlakozás volt. Ez mára megvalósult, és Pavel szerint azóta komoly nehézséget jelent, hogy tartalommal töltsék meg az együttműködést. Ennek ellenére nem pártolja, hogy a V4-et csak úgy megszüntessék egy tollvonással.

„Én ma a V4-et egy konzultációs fórumként értelmezem. De mindezt azon ambíció nélkül, hogy a kül- vagy biztonságpolitkánkat részletesen egyeztessük” – mondta a cseh elnök, aki szerint a V4-nek gazdasági, kereskedelmi és kulturális területen van jövője, és a Bukaresti Kilenceket hozta fel követendő példaként. Pavel azt is felvetette, hogy a tömörülés a jövőben akár a balti államokkal is szorosabbra fűzheti a viszonyt.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy Pavel vasárnap telefonon egyeztetett Volodomir Zelenszkijjel egy ukrajnai látogatásról a közeli jövőben. Pavel minderről szlovák kollégájával, Zuzana Caputovával is egyeztetett, aki elmondta, boldogan Pavellel tart Kijevbe. Minderre legkorábban áprilisban kerülhet sor.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/03/13/v4-kritika-cseh-allamfo-petr-pavel/

Részvény: