Putyin Teheránba utazik a jövő héten

Vlagyimir Putyin orosz elnök a jövő héten Teheránba látogat, ahol Irán és Törökország vezetőivel találkozik – írja a The New York Times.

Putyin a koronavírus-járvány miatt korábban ugyan radikálisan korlátozta utazásait, de a közelmúltban valóságos diplomácia rohamot indított, amelynek során a nyugati országokkal szembenálló államoknak próbál katonai és gazdasági támogatást nyújtani, hogy ellensúlyozza az Ukrajnának nyújtott nyugati katonai támogatást és az Oroszország elleni szankciókat.

Putyin újabb diplomáciai akciójának akár az is megágyazhatott, hogy Joe Biden amerikai elnök ezen a héten készül a Közel-Keletre utazni, hogy Szaúd-Arábia és más arab országok vezetőivel találkozzék.

Biden nemzetbiztonsági tanácsadója hétfőn közölte: Oroszország többek között olyan speciális drónokat készül beszerezni Iránból, amelyek képesek rakéta kilövésére is. Elemzők szerint Oroszország újabban fontos gazdasági partnernek is tekinti Iránt, amely kereskedelmi útvonalat és szakértelmet kínál a szankciók megkerülése és az olajexport új útjainak felkutatása érdekében.

Teheránban Putyin Szíriáról is tárgyal majd. Az évtizedes szíriai konfliktusban Irán és Oroszország támogatta a szíriai kormányerőket.

Putyin a tervek szerint Ebrahim Raiszi iráni elnökkel és Recep Tayyip Erdogan török elnökkel folytat majd megbeszéléseket az iráni fővárosban – tudatta kedden Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

https://24.hu/kulfold/2022/07/13/orosz-ukran-haboru-oroszorszag-ukrajna-zelenszkij-putyin-junius-13-elo-percrol-percre/#putyin-teheranba-utazik-a-jovo-heten

Részvény: