Kiszlica összehívja az ENSZ Biztonsági Tanácsát

         Ma, június 28-án, budapesti idő szerint 21 órakor ülésezik az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy megvitassák az Orosz Föderáció rakétatámadását egy bevásárlóközpont ellen az ukrán Kremencsug városában. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart Ukrajna állandó ENSZ-képviselője, Szergej Kiszlica kérésére. Erről Twitterén azt írta, hogy Ukrajna „Oroszország barbár rakétacsapásainak súlyossága miatt” ülés összehívását kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsának vezetőjétől.

         Kijev az „Ukrajna békéjének és biztonságának támogatása” napirendi pontban kéri az ülés megtartását. Kiszlica hozzátette, hogy Oroszországot és a felelősöket végül megbüntetik.

         Háttér. Június 27-én az orosz hadsereg rakétatámadást intézett az ukrán Kremencsug városa ellen, Poltava régióban. Ennek eredményeként egy „precíziós rakéta” eltalálta az egyik központi bevásárlóközpontot. Eddig 18 haláleset ismert. A megmentők továbbra is folytatják a kutatást és a megmentést, így ez a szám nem biztos, hogy végleges.

         Az ukrán fél közölte, hogy a bevásárlóközpontot Tu-22 M3 nagy hatótávolságú bombázókból kilőtt orosz gyártmányú X-22 rakétákkal lőtték ki. Az már ismert, hogy az orosz hadsereg gépei a Saikovka repülőtérről (Kurszk régió, Oroszország) szálltak fel, a kilövéseket pedig az oroszországi Kurszk régióból hajtották végre.

         Az ágyúzás következtében tűz keletkezett, az épület szerkezetei összeomlottak. A bevásárlóközpont teljesen elpusztult. Több tucat áldozat kért orvosi segítséget – tájékoztatott az Állami Sürgősségi Szolgálat. Egyelőre nem lehet megbecsülni, hány ember van a romok alatt – mondta Zelenszkij. A rendfenntartók már 40 eltűnt személy bejelentését vették nyilvántartásba. Létezik olyan verzió, amelyben az Orosz Föderáció katonasága szándékosan a nappali (a bevásárlóközpont látogatottságának csúcspontja) időt választotta, hogy növelje a polgári áldozatok számát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a következőképpen reagált és kommentálta ezt a kirívó esetet: videót tett közzé egy égő bevásárlóközpontról, és kijelentette, hogy az orosz megszállók csak azért lőttek békés célpontra, mert „[Putyin] kiveszi a saját tehetetlenségét”.

         „A megszállók rakétákkal lőtték ki a bevásárlóközpontot, ahol több mint ezer civil tartózkodott. A bevásárlóközpont lángokban áll, a mentők oltják a tüzet, elképzelhetetlen az áldozatok száma” – mondta Ukrajna elnöke. Emellett Zelenszkij megjegyezte, hogy ha nem szólal meg a szirénajelzés (figyelmeztetés egy esetleges légicsapásra), akkor a bevásárlóközpont látogatóinak nem lett volna idejük kimenni a bombaóvóhelyre, és az áldozatok száma a többszöröse lett volna.

         Kiderült, hogy Oroszország szándékosan támadta meg a civilekkel teli központi bevásárlóközpontot a leglátogatottabb időpontban, ami azt jelenti, hogy az Orosz Föderáció szándékosan átállt az ukránok teljes körű megsemmisítésére – a népirtásra.

         Emlékezzünk vissza, hogy a bevásárlóközpont elleni rakétatámadást Norvégia már hivatalosan elítélte, és elborzasztónak nevezte. Ezt megelőzően az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság csinálta. A G7-országok vezetői élesen elítélték a rakétatámadást, és kijelentették, hogy a felelősöket, köztük Vlagyimir Putyin orosz elnököt felelősségre kell vonni. A lett külügyminiszter még új szankciókat is sürgett Oroszországgal szemben, és elítélte egyes uniós vezetők buzgalmát, hogy telefonbeszélgetéseket folytassanak Putyinnal.

         Emmanuel Macron francia elnök is a Twitteren üzent: „Kremencsuki bevásárlóközpont orosz ágyúzása teljes horror. Osztozunk az áldozatok családjainak fájdalmában. És harag az ilyen aljassággal szemben. Az orosz népnek látnia kell az igazságot.”

         A Biztonsági Tanács ülésén Kiszlica világossá teszi, hogy ha most nem állítják meg a Kremlet, akkor valószínűleg nem csökken Oroszország birodalmi étvágya. A múlt héten Ukrajna állandó ENSZ-képviselője, Szergej Kiszlica bejelentette, hogy véget kell vetni az orosz fasizmusnak, és emlékeztetett arra, hogy az ENSZ-ben nem szavaztak Oroszország ENSZ-tagságáról a Szovjetunió helyett.

#ENSZ #Kiszlica #G7 #Ukrajna

Részvény: