A NYT a gyilkosok és nemi erőszaktevők hadseregének atrocitásairól új bizonyítékokat közölt

         2022. április 3-án a világ médiaterét az orosz megszállók bucsai embertelenségének számos bizonyítéka zavarta meg. A több tucat brutálisan meggyilkolt civilt ábrázoló fotók ismét azt bizonyítják, hogy Oroszország el akarja törölni a föld színéről az ukrán népet.

         Május 19-én a The New York Times újabb bizonyítékot közölt az orosz hadsereg Kijev külvárosában elkövetett háborús bűneiről. Az újságírói nyomozás során a kiadványnak sikerült információkat szereznie a tragédia szemtanúitól, valamint térfigyelő kamerák felvételeit.

         A március 4-én készült videókon jól láthatóak az orosz megszállók, a „Z”-vel jelölt új felszereléseik, sőt, maguk a háborús bűnök is. Az első videó azt mutatja be, hogy az agresszor  fegyveres csapatai hogyan vezették az elfogott civileket. Köztük volt egy kékkabátos férfi is, aki alapján az újságírók egy szemtanú által rögzített következő videón  fogolycsoportot tudtak azonosítani. A felvételen ugyanaz a férfi látható, majd lövések hallatszanak.

          Ivan Skiba szemtanú szerint, az orosz megszálló csapatok, miután visszatértek Buchába, átkutatták a város gondos lakói által épített ellenőrzőpont közelében lévő házakat. Az egyik ilyen házban 9 férfi rejtőzött el, ahová a megszállók behatoltak és mindenkit megvizsgáltak, hogy olyan tetoválásokat keressenek, amelyek az ukrán csapatokhoz való tartozásra utalhatnak. Egy részüket az orosz katonaság a márciusi hideg ellenére télikabátjuk és bakancsuk levetésére kényszerítette, majd az egyik irodaházban található főhadiszállásra vitték őket. Később a meggyilkoltak holttestei is láthatók egy drón felvételein, amely március 5-én átrepült a Yablunskaya utca 144. szám alatti épület felett. Ez a megszállók balszerencsés főhadiszállása.

         Ugyanitt egy hónappal a brutális gyilkosságok után 7,62x54R méretű töltényhüvelyeket találtak, amelyeket orosz fegyverekben használnak (Kalasnyikov géppuskákban és Dragunov mesterlövész puskákban). A lövedékhüvelyek mellett a fegyvereket és lőszereket tartalmazó dobozokhoz csomagolási listákat is találtak, amelyek azt jelezték, hogy az orosz fegyveres erők 104. és 234. légirohamezredeinek szánták. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat nyomozói a 104. ezred jelvényéről készült képeket és az épületben talált orosz katonák névsorát is átadták az NYT-nek.

         Miközben az orosz kormány továbbra is cinikusan hazudik arról, hogy csapataik nem kínoznak, nem erőszakolnak meg és nem ölnek meg civileket, ennek ellenkezőjére egyre több bizonyíték kerül a nyilvánosság elé. És sajnos mindannyian nem láttunk még sok fotót és videót az orosz hadsereg atrocitásainak következményeiről a most megszállt területeken. De mindenki, aki részt vesz a háborús bűnök elkövetésében Ukrajnában, a bíróságon válaszol, és súlyos büntetést kap tettéért, rangtól és állásától függetlenül.

#Bucha #Ukrajna #Haboru #NYT

Részvény: