Putyin barátja szerint az orosz elnök is a háború befejezésében érdekelt

„Szerintem ez a háború hiba volt, és ezt mindig is mondtam” – nyilatkozta a New York Timesnak adott interjújában Gerhard Schröder volt német szociáldemokrata kancellár. Az ő szerepe azért érdekes a jelenlegi történések fényében, mert köztudott, hogy hosszú ideje baráti viszonyt ápol Putyinnal, az elmúlt években pedig az orosz energetikai cégek egyik leghangosabb szószólójaként híresült el.

Az interjút a Telex szemlézte, ők azt emelték ki a szövegből, hogy Schröder véleménye szerint Putyin is mihamarabb véget akar már vetni a harcoknak, csakhogy ez nem olyan egyszerű.

Az egykori kancellár a Kremlben találkozott az orosz vezetővel március közepén, elmondása szerint ukrán kezdeményezésre utazott a svájci Ringier médiavállalaton keresztül. A német politikus orosz tartózkodása során nemcsak Putyinnal beszélt, hanem olyan, az elnökhöz közel álló oligarchákkal is, mint Vlagyimir Medinszkijjel vagy Roman Abramovics. Schröder nem árult el konkrét részleteket arról, hogy miről diskuráltak Putyinnal, de az kijelentette, hogy az orosz elnök a háború befejezésében érdekelt, de van néhány pont, amit még tisztázni kell. A bucsai mészárlással kapcsolatban pedig elmondta, nem tartja valószínűnek, hogy egyenesen Putyintól érkezett volna a parancs.

Schröder kifejtette továbbá, hogy az Ukrajna elleni agresszió ellenére fent kell tartani a kapcsolatokat Moszkvával, lehetetlenség teljesen elszigetelni egy ekkora országot, a német  iparnak pedig egyébként is nyersanyagokra van szüksége, amelyekkel Oroszország rendelkezik.

https://24.hu/kulfold/2022/04/24/orosz-ukran-haboru-oroszorszag-ukrajna-putyin-zelenszkij-mariupol/#putyin-baratja-szerint-az-orosz-elnok-is-a-haboru-befejezeseben-erdekelt

#Putin #Ukrajna #Oroszország 

Részvény: