Orbán is aláírt egy nyilatkozatot, ami kifejezetten Oroszországot hibáztatja az ukrajnai krízisért

Egy európai szélsőjobboldali gyűlés zajlik Madridban, többek közt Orbán Viktor, Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Marine Le Pen részvételével, – írja a hvg.

La Vanguardia című spanyol lap szerint Orbán Viktor is aláírta azt a közös nyilatkozatot, amiben az EU épp Madridban tanácskozó szélsőjobboldali-populista pártjai Oroszországot teszik felelőssé az ukrán határon kialakult helyzetért – írja a spanyol lapot szemléző 444.hu.

A nyilatkozat kijelenti, hogy Oroszország Európa keleti határán végzett „katonai akciói” „a háború szélére sodortak bennünket”. A szélsőjobboldali politikusokat vendégül látó spanyol Vox párt szóvivője, Jorge Buxadé sajtótájékoztatón elmondta, hogy a nyilatkozatot a tanácskozás összes résztvevője aláírta. Az aláírók természetesen bírálták az Európai Unió diplomáciájának „tehetetlenségét” is.

A spanyol lap megjegyzi, hogy alapvetően Orbán Vlagyimir Putyin legnagyobb támogatója az Európai Unión belül.

A Megvédeni Európát címmel rendezett madridi tanácskozáson 15 párt képviseltette magát 12 európai országból. Részt vett a találkozón Orbán Viktor miniszterelnök, Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnökjelöltje is. 

A magyar kormányfő az MTI beszámolója szerint a rendezvényt követően újságíróknak kifejtette: a találkozón a lengyel és a magyar politikusok hangsúlyozták, hogy bár az ukrán-orosz határon zajló események nincsenek közvetlen hatással azokra, akik Madridban élnek, „de számunkra, akik Közép-Európában élünk, ez nagyon fontos kérdés”. Orbán Viktor elmondta: a csúcstalálkozó minden résztvevőjét arra kérte, hogy a békés megoldás és a konfliktus de-eszkalációja mellett foglaljon állást.

Részvény: