Nyugati élelmiszert kapnának az Ukrajnában harcoló orosz katonák?

A háború és a nyugati szankciók ellenére többmilliárd dollár értékben importált Oroszország olyan mezőgazdasági alapanyagokat és feldolgozott termékeket, amelyeket az Ukrajnában harcoló orosz csapatok élelmezésére használtak fel. Sok nyugati ország is szerepel a beszállítók listáján.

A hozzáférhető adatok szerint összesen 6,4 milliárd dollár értékű mezőgazdasági terméket importált Oroszország az Ukrajna lerohanása miatt bevezetett szankciók mellett is. Sok nyugati ország a háború 2022 februári kitörése óta a tilalmak ellenére is folytatja a kereskedelmet Moszkvával – hívta fel a figyelmet az East-Fruit szakmai blog.

Rámutattak: az érintett országok ezzel a kereskedelmi tevékenységükkel gyakorlatilag közvetlen támogatást nyújtanak Oroszországnak.

Noha az érintett országok nem azzal a céllal szállítanak Oroszországba friss- és feldolgozott termékeket, hogy a háborús erőfeszítéseket támogassák, sok élelmiszer fontos a fronton harcoló alakulatok ellátásában.

Emellett az orosz vállalatokkal folytatott kereskedelemből befolyt adók révén hozzájárulnak az orosz gazdasághoz, amelyet még mindig nem roppantottak meg a nyugati szankciók.

Semleges és baráti országok az élen

A legfontosabb beszállító a konfliktusban semlegességet mutató TörökországAnkara mintegy 1,2 milliárd dollár értékben exportált friss zöldség- és gyümölcsféléket Oroszországba 2022 márciusa és decembere között, ezzel megtartva legfőbb mezőgazdasági kereskedelemi partnerségét. A török agrárkereskedelem 16 százaléka egyéb mezőgazdasági termék volt, vagyis a termékek legnagyobb része friss zöldség és gyümölcs.

A második legfontosabb partnernek Kína bizonyult. Az Oroszországba irányuló teljes export felét a friss zöldségek és gyümölcsök tették ki, a konzervek pedig nagyjából az egyharmadát.

Az export jelentős részét a paradicsompüré és a szárított zöldségek adták. Ezek a termékek fontos összetevői az orosz hadsereg ellátmányának, így a portál szerint Kína fegyverrel és lőszerrel ugyan nem támogatja Moszkva invázióját, de élelmiszerrel annál inkább segíti az ukrajnai műveleteket.

A legnagyobb élelmiszerexportőrök között Irán is megtalálható, amely Moszkva közvetlen szövetségesének tekinthető amellett, hogy harci drónjaival közvetlen direkt támogatást is nyújt Vlagyimir Putyin alakulatainak a konfliktusban. Irán elsősorban friss gyümölcsöket és zöldségeket szállít Oroszországnak. Az export a hűvösebb tavaszi és őszi hónapokban sem állt le, ekkor üvegházban termesztett élelmiszereket is exportáltak az iráni vállalkozások.

A posztszovjet térség részvétele nem meglepő

Oroszország legnagyobb mezőgazdasági kereskedelmi partnerei közül a moszkvai szövetségesnek tartott Kína és Irán mellett olyan országok szerepelnek, amelyek semlegesek, exportjukat ugyanakkor történelmi sajátosságaik miatt nem tekinti Kijev az orosz háborús gépezet támogatásának. Ezek a Szovjetunió egykori országai: Üzbegisztán, Azerbajdzsán és Örményország, amelyek történelmileg kötődnek az orosz piachoz, exportjuk értéke többszáz millió dollárt tesz ki.

Szintén előkelő helyen szerepel a listán Georgia, amely annak ellenére szállít a fronton is megjelenő termékeket, hogy az orosz csapatok a Szovjetunió felbomlása óta többször is bevonultak az ország területére.

Nyugati zöldségek és gyümölcsök is megjelenhetnek az orosz katonák ellátmányában az Ukrajna ellen folytatott háború közepette?
Nyugati zöldségek és gyümölcsök is megjelenhetnek az orosz katonák ellátmányában az Ukrajna ellen folytatott háborúban?Kép: Getty Images

Sok afrikai ország próbál kimaradni a konfliktusból, fenntartva a kereskedelmet Moszkvával, ugyanakkor kiállva Ukrajna függetlensége mellett. Ilyen ország a Dél-Afrikai Köztársaság és Ecuador. Utóbbi ország exportja ugyan jelentős, ám a kereskedelem több mint 90 százalékát a banán adja.

Marokkó jó példa, mivel a háború kitörése óta próbálta diverzifikálni külkereskedelmét és jelentősen mérsékelte az orosz exportot.

Tiltott kereskedelem Moszkvával?

A legmeglepőbb szereplők Oroszország fontosabb agrárkereskedelmi partnereinek listáján:

  • Hollandia; 
  • Lengyelország;
  • és Livtánia.

Hollandia az ötödik legnagyobb mezőgazdasági exportőr országa volt Moszkvának, a tavaly február és december közötti időszakban; 419 millió dollár értékben exportált különböző agrártermékeket.

Ezek jelentősebb tételei a zöldség- és gyümölcsfélék, valamint virágok és virágpalánták voltak.

A legaggályosabb exportcikk a kiváló minőségű, első osztályú holland vetőmag és más, növénytermesztéshez szükséges anyagok, amelyek az orosz mezőgazdaságot támogatják.

Noha Hollandia külkereskedelmében az orosz piac elhanyagolható, mindenképp beszédes, hogy

a kereskedelem annak ellenére folytatódott Hollandia és Oroszország között, hogy a frisstermékek, vagyis a zöldségek és a gyümölcsök már a 2014-ben bevezetett szankciók óta tiltólistán vannak.

Az orosz-ukrán háború kitörését követően pedig egyáltalán nem lehetne ilyen kapcsolat a két ország között.

A szakportál szerint szintén erkölcsi aggályokat vet fel Ukrajna legfontosabb szövetségesének számító Lengyelország és Litvánia jelenleg is fenntartott kereskedelmi kapcsolata Oroszországgal.

  • Lengyelországból 116 millió dollár értékben;
  • Litvániából pedig 114 millió dollár értékben exportáltak zöldség- és gyümölcsterméket

Mindkét uniós országból jutottak ki olyan tartós élelmiszerek is, amelyek a fronton szolgáló orosz katonák ellátásában is szerepet játszhatnak.

Elsősorban gyümölcs- és zöldségleveket, konzerveket és magvakat. Az exportcikkek között emellett megtalálhatók a friss virágok és virágpalánták.

Az orosz termékeknek is akad nyugati piaca

Nemcsak az Oroszországba irányuló, hanem az Oroszországból induló agrárkereskedelemre is rámutat a blog.

Tavaly március és december között Oroszország 744 millió dollár értékben exportált gyümölcsöt és zöldséget a világ különböző országaiba, köztük az Egyesült Államokba.

Ennek a bevételnek körülbelül a felét csak két termékkategória – a diófélék és a burgonyatermékek – adták.

Ami az előbbit illeti, az orosz exportban elsősorban a vadon termő fenyőmagnak volt szerepe, amely beszerzése óriási nehézséget jelent a világpiacon. Oroszország Kína után ezeknek a termékeknek a második legnagyobb gyártója és exportőre, ezért nagyon nehéz feladat gyorsan megtalálni a megfelelő alternatívát a globális piacokon.

Az Oroszországból exportált feldolgozott burgonyatermékeket nagyrészt a burgonyából készült chips adja, amelyet elsősorban Közép-Ázsia országaiba és a posztszovjet térség más államaiba szállítanak.

Az orosz élelmiszertermékek exportértéke jóval alacsonyabb, mint az importált áruk értéke. A nyugati országok közül az Egyesült Államok, Észtország és Litvánia vásárol Oroszországból élelmiszertermékeket. Ezek értéke nem jelentős, összesen nem érte el az 50 millió dollárt a vizsgált tíz hónapban.

Forrás:https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/nyugat-elelmiszer-haboru-usa-szankciok.770308.html

Részvény: