A kazahsztáni békés tiltakozás pogromokhoz vezetett

         Az üzemanyagárak kétszeres emelkedése Kazahsztánban zavargásokhoz, gyújtogatáshoz és a kazah kormány lemondásához vezetett.

         Január 4-én, kedden zavargások törtek ki Kazahsztánban – A cseppfolyósított gáz árának emelkedése ellen illetéktelen akciók kezdődtek Aktauban, Alma-Atában, Nur-Szultánban és az ország más városaiban, és zavargásokká és a rendőrséggel való összecsapásokig fajultak.

         Kasszim-Jomart Tokajev kazah elnök kéthetes szükségállapotot hirdetett a közép-ázsiai ország legnagyobb városában, Almatiban, valamint a Mangistau régióban, ahol folytatódnak az üzemanyagárak emelkedése elleni tiltakozások. Ezt az elnöki adminisztráció jelentette be.

         Az ország kormánya szerda reggel lemondott. Az elnök a kormányt hibáztatta, amiért „engedélyezte a tiltakozó helyzetet”. Tokajev elnök a szerdai ülés után utasítást adott a társadalmilag jelentős áruk, valamint a benzin és a gázolaj árának állami szabályozására.

         Alma-Ata központjában a biztonsági erők megkezdték a speciális felszerelések – páncélozott rendőrautók – összegyűjtését, amelyeket ráadásul „ütős kosokkal” is megerősítettek a tömeg feloszlatására. A biztonsági tisztek nagy oszlopai követték a felszerelést. A zavargások résztvevői agressziót mutattak a törvény és a rend erői ellen, vannak áldozatok. A kazah belügyminisztérium hivatalosan bejelentett adatai szerint a tüntetések során már több mint 200 embert vettek őrizetbe. Az összecsapások következtében 95 rendfenntartó megsérült. Már 13 esetben megkezdődött az előzetes vizsgálat a kormány tisztviselői elleni erőszakkal, huliganizmussal és kormányzati épületek elleni támadásokkal kapcsolatban.

         A tüntetőknek sikerült betörniük az almati városvezetés (akimat) épületébe, és berontottak. Odabent lövöldözés hallatszott, a menekülni próbáló rendőröket megverték. Az épületben tűz keletkezett. A tüntetők folytatják a pogromot az akimat körül – autókat borítanak fel, kerítést törnek át. A rendőrök kénytelenek voltak elhagyni az adminisztrációs épületet.

         Alma-Atában a zavargók zavarják a mentők munkáját, megverik az egészségügyi dolgozókat és szétverik a kórházakat. Öt mentős megsérült, két mentőautó megsemmisült, a városi kardiológiai centrum ablakai betörtek, a város Almályi kerületében pedig egy poliklinika sérült meg. A mentők nem tudnak eljutni a betegekhez az egész városban.

         Január 5-én éjjel a rendbontók mintegy 500 embert vertek meg, köztük 130 nőt és idős embert. A várost szélsőségesek és radikálisok támadták meg, szélsőséges csoportok aktivizálódtak. Több mint 120 jármű, köztük rendőrök, valamint mentőautók és tűzoltóautók égtek el a városban – közölte a rendőrség.

         Nagyon riasztó, hogy az orosz külügyminisztérium nemcsak reményét fejezte ki a helyzet normalizálódásában „egy olyan országban, amellyel Oroszországot stratégiai partnerségi és szövetségi kapcsolatok, testvéri, emberi kapcsolatok kötik”, hanem kijelentette, hogy Kazahsztán nem képes önállóan megbirkózni a növekvő problémával, és felajánlották segítségüket a kazahsztáni konfliktus megoldásában. Ami nagyon hasonlít a fehéroroszországi események alakulásának hasonló forgatókönyvéhez. Talán Kazahsztán – Fehéroroszország analógiájára – hamarosan kidolgoz egy dokumentumot a hatalom Oroszországra való átadásáról?

         Kazahsztánban január 19-ig vezették be a rendkívüli állapotot. Tokajev elnök rendelete emellett 23 órától reggel 7 óráig kijárási tilalmat ír elő, a nyilvános rendezvények tilalmát, valamint korlátozza az emberek és a járművek mozgását.

Fürge Hír.

Részvény: