Oroszországban megfejtették Orbán Moszkva-barátságának a titkát

A magyarok nem szeretik, ha valaki kívülről beleavatkozik az ügyeikbe – a RIA orosz állami hírügynökség szerint ez az egyik fő oka annak, hogy az Orbán-kormány inkább Moszkva, mintsem Brüsszel felé fordul. A diszkrét zsidózásba torkolló cikk szerint a másik ok az, hogy a „nemzeti-konzervatív, antikommunista és keresztény” Orbánnak könnyebb közös hangot találnia Moszkvával, mint a LMBTQ- és egyéb liberális agendát toló EU-val. Az is kiderült, hogy 1956 az egykori nácik szélsőjobboldali lázadása volt.

Akkor lesz béke, ha az USA békét akar – idézi Orbán Viktort a RIA orosz állami hírügynökség, amely szerint a lényeget annak ellenére jól látja a magyar miniszterelnök, hogy béke a valóságban csak akkor lehet, ha annak feltételei elfogadhatóak Oroszország számára. „Orbán szerint is az USA felelős az ukrajnai háború eszkalációjáért, mert Washington az ukrán hadseregnek szánt fegyverszállítmányokkal csak olajat önt a tűzre” – írta az elemző, Dmitrij Bavirin, aki szerint Orbán nem először száll szembe az ukrán válság nyugati interpretációjával, hiszen a magyar kormányfő az EU eddigi valamennyi Oroszország-ellenes javaslatát bírálta.

„Az Európai Bizottság megrendelésére készült felmérés szerint a görögöket és a bolgárokat leszámítva a magyar az EU-n belüli leginkább oroszbarát nemzet. A magyarok viszont nem bolgárok, görögök vagy éppen szerbek, akiknek szabadságát a szellemi rokonságból kiindulva az oroszok a saját vérükkel vívták ki, a történelmi tapasztalatok alapján a magyaroknak inkább gyűlölniük kellene az oroszokat” – vélekedett Bavirin. Az 1848-as szabadságharc leverése és a két világháború után a RIA eljutott 1956-ig, s az elemző – megismételve a jelenleg is érvényes hivatalos orosz történelemszemlélet érveit – olyan népfelkelésnek nevezte a forradalmat, amely kitörése után azonnal átfordult az egykori nácik szélsőjobboldali lázadásává, s az utcákat a kommunisták és szövetségeseinek vére festette vörösre.

Azt is hangsúlyozta, a „fasiszta felkelés” egyik oka az volt, hogy a második világháború után hatalomra került magyar vezetés durva elnyomó politikát folytatott, s a „hatalom a legtehetségtelenebb, és főként nemzeti kisebbségekből kikerülő politikusok kezébe került”. Utóbbival a szerző egyértelműen a zsidókra célzott, viszont valószínűleg nem tartotta elegánsnak a nyílt zsidózást.

Az állami hírügynökség elemzője azzal magyarázta az Orbán-kormány szinte meglepő oroszbarátságát, hogy a magyarok nem szeretik, ha bárki beleszól abba, miként intézik ügyeiket. „A csodálatos módon Európa közepén megmaradt finnugor magyarság mindig is könnyen meg tudta különböztetni magát az idegenektől, és az idegeneket nem is nagyon szereti. A magyarok nacionalisták, tulajdonos szemléletűek és egoisták. Nem örülnek a jöttmenteknek, különösen nem a muszlimoknak. A magyarokat egyszerre jellemzi a nagyhatalmi komplexus és a megosztott nép szindróma. Remegnek, ha egyenruhát és kitüntetéseket látnak, és mindent imádnak, aminek köze van a hadseregekhez. A legdurvább embereket is kultusz övezi, ha azok hagyják őket magyar módon élni. Emellett elutasítanak minden olyan politikát, ami ellentétes különleges nemzeti érdekeikkel. A diktátumok ellen pedig készek elkeseredetten és keményen harcolni” – jellemezte a magyarságot Bavirin.

Az elemző szerint Európából hiányzik ez a magyarokat jellemző büszkeség, s ez az, ami ezt a valódi hagyományokkal és történelemmel rendelkező népet megkülönbözteti az olyan „kiskorú” nemzetektől, mint a baltiak, illetve az ukránok. „A saját maguk tisztelete az, ami alapján Oroszországnak hosszabb távon a barátokat és a partnereket kell keresnie. És a nacionalista Orbán, Maduro, Erdogan, illetve Basar Asszad a példa arra, hogy Oroszország nem engedheti meg magának az egykori Szovjetuniót egykor jellemző szűklátókörűséget” – helyezte egy csapatba a RIA Orbánt és az elemző által hasonszőrűnek tartott megbízható Putyin-szövetségeseket, a venezuelai, a török, illetve a szíriai államfőt.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20230106_Oroszorszagban_megfejtettek_Orban_Moszkvabaratsaganak_a_titkat

Részvény: